Matovič bemutatta az új családtámogatási reformot

Igor Matovič (OĽaNO) szlovák pénzügyminiszter vasárnap bemutatta a készülő adóreform első részletét, amellyel a szlovákiai családok anyagi helyzetének stabilizálását szeretné bebiztosítani.

Matovič nagyszabású adóreformja több részletből áll, az első a nehéz anyagi helyzetben lévő családok megélhetési problémáira jelentene megoldást. Az intézkedéscsomag részeként emelkedne a gyermekgondozási segély, a jelenlegi 25,5 euróról 30-ra a 18 év alatti, 50-re pedig a 18 év feletti gyermekek esetében. A pénzügyminiszter továbbá elmondta, szeretné, ha a szegény családban élő gyermekek tehetsége sem kallódna el, ezért a szülők havonta 70 eurót igényelhetnek a különféle kurzusok és sporttevékenységek finanszírozására. Az adóbónusz összege szintén 70 euróra nőne minden 18 év alatti gyermek után. Végül pedig az úgynevezett rekreációs bónusz összegét növelnék, a jelenlegi 6 euróról 30 euróra.

Az intézkedéscsomag tehát havi 200 eurós támogatást jelentene azon családok számára, ahol legalább az egyik szülő dolgozik. A rekreációs bónusz és a gyermekek tehetséggondozása után fizetendő pénzösszeg egy speciális kártyára érkezne, a másik két támogatást pedig készpénzben kapnák meg a szülők. „Képzeljünk el egy kétgyermekes, minimálbérért dolgozó édesanyát. A nettó bérével és a szociális juttatásokkal együtt havonta 623 euróból kell gazdálkodnia. A reform után ez az összeg 909 euróra nőne” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A reform évi 1,2 milliárd euróval terhelné az állami költségvetést. Matovič egyebek mellett a védelmi minisztérium büdzséjét vágná meg mintegy 200 millió euróval.

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek