M5: Családi tragédia saját hibából

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki tavaly júliusban az M5-ös autópályán autójával belerohant egy lassan haladó nyerges vontatóba, majd egy másik személyautónak ütközött. A vádlott édesanyja és testvére életét vesztette a balesetben.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön kiadott közleményében az esetről azt írja: a vádlott tavaly július 24-én dél körül Kiskunfélegyháza közelében az M5-ös autópályán egy személyautót vezetett Szeged felé, mintegy 93-103 kilométer/óra sebességgel hajtott. Az időjárás derült volt, a látási viszonyok jók voltak, a sztrádán pedig nagy volt a forgalom.

A vádlott előtt egy félpótkocsit vontató nyerges vontató haladt, de forgalmi okból csak mintegy 7-8 kilométer/óra sebességgel, emiatt vezetője ki is tette a vészvillogót.

A főügyészség hangsúlyozta: a lassan haladó teherautó féktávolságon kívül észrevehető volt, a vádlott azonban nem tartott megfelelő követési távolságot.

Mikor észrevette a vontatót, hirtelen balra kormányzott, hogy elkerülje a karambolt, ennek ellenére mintegy 80-90 kilométer/óra sebességgel a félpótkocsi hátuljának ütközött, majd emiatt a belső sáv irányába sodródva érintőlegesen nekiment egy másik személyautónak is, amely a belső sávban forgalmi okból szintén lassan, mintegy 15-20 kilométer/óra sebességgel haladt.

Az ütközés után a vádlott autója a belső sávban, elejével a leállósáv irányába állt meg. A vádlott három utast szállított, akik közül a jobb oldali első ülésen ülő férfi és a jobb oldali hátsó ülésen helyet foglaló nő – a vádlott testvére és anyja – olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak. A harmadik utas és a vádlott nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Valamennyiük biztonsági öve be volt csatolva.

„A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elől haladó jármű mögött – annak hirtelen fékezése esetén is – meg lehessen állni „- áll a vádiratban.

A szabadlábon védekező vádlottat a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és végrehajtandó fogház, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni. – írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek