Családon belüli erőszak Finnországban

Ulla Köykkä egy éve menekült egy biztonságos házba erőszakos partnere elől. akivel 6 évig volt együtt. Befogadta a férfit az otthonába, ahol két gyermekét nevelte egyedül.

– Ki kellett állnom a gyermekeimért. Szomorú, hogy magamárt már nem voltam képes, de éreztem, hogy a gyermekeimért meg kell tennem – mondta az Euronewsnak, hozzátéve, a férfi megmondta neki, mit hordhat, kivel találkozhat és elszedte a pénzét is.

Ulla történetében sok finn nő magára ismerhet. A házat működtetők megmentették, de a rendőrség nem volt túl segítőkész. Utóbbit az európai emberi jogi testület, az Európa Tanács is felrótta Finnországnak.

– Úgy találtuk, sok intézkedést gendersemleges módon hoznak meg, ami sok szempontból képtelen láthatóvá tenni a nők egyedi tapasztalatait és nem képes kiszolgálni a szükségleteiket – mondta Iris Luarasi, az ET szakértője.

Finnország is aláírta a 2011-es, családon belüli erőszak elleni Isztambuli Egyezményt. Ugyanakkor a jelentés szerint az ilyen ügyeket a bíróságok enyhébben ítélik meg, mint más erőszakos bűncselekményeket. Finnországban évente 130 ezer ember – jórészt nő – lesz családon belüli erőszak áldozata.

Az Európa Tanács jelentésére a finn kormány azt válaszolta, hogy minden tőle telhetőt megtesz az Isztambuli Egyezmény betartására. Ennek érdekében külön rapportőrt neveznek ki a nők elleni erőszak kivizsgálására.

A finn hatóságok azt állítják, a 24 órás segélyvonal és más szolgáltatások támogatása jelentősen nőtt az elmúlt 3 évben.

– A kormány minden menedéket támogat Finnországban. Ma már kétszer annyi van belőlük, mint korábban bármikor. Több mint 200 ilyen hely van – mondta Johanna Hietamäki, a finn egészségügyi és népjóléti intézet kutatója.

Ulla mára megtalálta a szabadságot, ismét ő irányítja az életét. Folytatja a karrierjét is, az erőszakos kapcsolatok csapdájába esett nőket segítő jótékonysági szervezetnek dolgozik.

forrás: euronews


Hasonló cikkek