Csehország 50 rendőrt küld a magyar-szerb határra

Csehország 50 rendőrt küld a magyar-szerb határra, hogy segítsék a schengeni külső határok védelmét. Erről a cseh kormány döntött hétfőn, jelentette be Jan Hamáček kormányfőhelyettes és belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

A cseh rendőrök október 15-től két hónapig fognak szolgálatot teljesíteni a magyar-szerb határszakaszon. A cseh katonák vagy rendőrök esetleges kiküldéséről Andrej Babiš cseh kormányfő beszélt a múlt heti magyarországi látogatáskor, amikor Orbán Viktor magyar kormányfővel Röszkére látogattak. A cseh kontingens két hónapos tevékenységének költségei 50 millió koronát tesznek ki, az összeget a kormány hétfőn hagyta jóvá, és átutalják a belügyminisztérium számlájára.

Csehországnak így október közepétől Észak-Macedóniában, Szlovéniában és Magyarországon lesz rendőri kontingense. Jan Hamáček múlt heti szlovéniai látogatásakor vetette fel kollégájának, Alex Hojsnak, hogy a cseh missziót meghosszabbítsák. A szlovén-horvát határon a nyár óta 10 cseh rendőr teljesít szolgálatot.

Csehország ezzel világosan jelzi, hogy bár nincsenek schengeni külső határai, ezen határok védelmében szolidárisak partnereikkel.

Az utóbbi négy év alatt Csehország a külső schengeni határok védelmét érintő projektekre 1,1 milliárd koronát fordított, további 400 millió koronát pedig a cseh határok védelmének a megerősítésére.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/ma7


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek