Csehország felzúdult, az utcákon tüntettek

Több cseh városban és a prágai Vencel téren is kivonultak a Babiš ellen tüntetők. A cseh polgárok a miniszterelnök ellen éppen zajló büntetőeljárás miatt követelik a lemondását, a Gólyafészek-ügy kapcsán nyilvánosságra hozott információk miatt. 

Babiš fia is apja ellen tanúskodik, azt állítja, hogy apja utasítására akarata ellenére rabolták el őt, és a Krím félszigeten rejtegették. Eltűnése összefügghet Csehország komoly belpolitikai botrányával, mely a Gólyafészek Szabadidőközpont építését érinti.

A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra, 50millió eurót szerzett így. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Miloš  Zeman államfő a fejleményekre reagálva azt nyilatkozta, ha meg is bukik a kormány, ő újra Andrej Babišt, mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

Andrej Babiš elutasítja az ellene felhozott vádakat – mint ahogy erről már előzőleg beszámoltunk, és szervezett politikai kampányról beszél, amelynek állítólag az a célja, hogy eltávolítsák őt a közéletből.

 

Forrás: webnoviny.sk, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek