Csehország is távol marad Marrákestől

Csehország nem képviselteti magát az ENSZ jövő heti marrákesi konferenciáján, amelynek fő témája a globális migrációs megállapodás elfogadása lesz – jelentette be Hana Klučarová, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa pénteken Prágában.

A cseh kormány a globális migrációs megállapodást már korábban elutasította, de mérlegelte, hogy megfigyelőként kiküldené képviselőjét Marrákesbe. Az ENSZ tagállamai hétfőn és kedden tárgyalnak a migrációs paktumról, amelyet eddig már több állam – köztük Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és az Egyesült Államok – elutasított. Az ENSZ-tagállamok többsége azonban azt tervezi, hogy aláírja a dokumentumot.

Az Andrej Babiš vezette kormány november közepén döntött arról, hogy Csehország nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához. Andrej Babiš kormányfő és Tomáš Petríček külügyminiszter többször is nyilvánosan jelezték: Prágának kifogásai vannak a dokumentum ellen, egyebek mellett azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe. Prága számára alapvető fontosságú, hogy a dokumentum kimondja a legális és az illegális migráció közti különbséget, s minősítse elfogadhatatlannak az illegális migrációt.

„Ez nem történt meg, ezért számunkra az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadhatatlanná vált.” – jelentette ki Tomáš Petríček külügyminiszter.

A tárca közlése szerint a cseh kormány eredetileg azt tervezte, hogy a migrációs csomagot kifogásokkal, de elfogadja. A cseh képviselőház szeptemberben még ilyen értelmű álláspontot fogalmazott meg. Miután azonban a dokumentum végső szövegébe nem került be az az európai uniós álláspont sem, hogy az illegális migránsok visszaküldését származási országukba a migrációs politika szerves részévé nyilvánítsák, Prága a teljes elutasítás mellett döntött.

Szlovákiában a paktum elfogadása körüli vita Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondásához vezetett. A népszerű miniszter később visszavonta lemondását, s maradt a kabinetben. A dokumentumot ugyanis akkor véglegesítette az ENSZ, amikor a szlovák külügy irányítója a szervezet Közgyűlésének az élén állt.

Forrás: felvidek.ma

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek