Nemzetközi Légió: csehek igen, szlovákok nem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még a múlt hétvégén bejelentette, hogy Ukrajnában Nemzetközi Légió áll fel azoknak a külföldi önkénteseknek soraiból, akik Ukrajna védelmében harcolnának az orosz seregek ellen.

Zelenszkij szerint ez lesz a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy az támogatják Ukrajnát. A csatlakozási szándékát minden érdeklődő a lakóhelye szerinti ukrán nagykövetségen jelezheti.

Amíg a szlovák főügyész Maroš Žilinka szerint bűncselekménynek minősül a külföldi hadseregben engedély nélküli szolgálat, valamint a szervezett fegyveres csoport harci tevékenységében való aktív vagy passzív részvétel a háború során egy másik állam területén, ami egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, a cseh törvények lehetővé teszik a polgáraik számára, hogy önkéntesként részt vegyenek a háborúban.

Ennek egyetlen feltétele, hogy a cseh köztársasági elnök jóváhagyja azt, a folyamat azonban nem egyszerű. Minden egyes önkéntest külön bírálnak el, és hagynak jóvá.

Forrás: ma7.sk, seznamzpravy.cz

Fotó: TASR/AP

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek