Csehországban nőtt az érdekházasságok száma

Jelentősen megnőtt a cseh nők és az Európai Unión kívüli országokból származó férfiak közötti érdekházasságok száma az utóbbi két évben – hangsúlyozta a szervezett bűnözéssel foglalkozó cseh központ (NCOZ) szerdán Prágában kiadott jelentésében.

Ez a jelenség újnak számít csehországi szervezett bűnözésben és biztonsági, valamint bűnügyi szempontból is komoly veszélyeket rejt magában, mert a férjek ezáltal jogosultságot szereznek a szabad tartózkodásra és mozgásra az egész Európai Unió területén. A szervezett csoportok komoly pénzösszegekkel veszik rá a cseh nőket az érdekházasságokra. A cseh hatóságok szerint a partnerek többségét jelenleg törökök képezik. “Ezt a bűncselekményt nem egyszerű bizonyítani, mert a nőket nem erőszakkal viszik külföldre, hanem nagyobb összegeket fizetnek nekik.” Az érdekházasságot kötött cseh nők egy részét azután gyakran külföldi éjjeli klubokban prostitúcióra kényszerítik.

Ezen kívül Csehországban a legutóbbi, 2011-ben tartott népszámlálás szerint több mint 60 ezer vietnami él. Vietnamban nagyon nagy az érdeklődés a Csehországba való áttelepülés iránt, s a vízumkiadások körül rendszeresek a botrányok és a csalások. “A vietnamiak nemzeti kisebbségként való elismerése után nagy üzlet lett a családegyesítés.” A vietnami közösség pénzügyi lehetőségei szinte korlátlanok – mutat rá az NCOZ. A közösség körében egyre gyakoribb a nagyértékű adócsalás, a kábítószerkereskedelem és a pénzmosás.

Az NCOZ jelentése felhívja a figyelmet arra is, hogy a volt Szovjetunió és Jugoszlávia területéről Csehországba érkező bűnszövetkezetek komoly igyekezetet fejtenek ki annak érdekében, hogy befolyást szerezzenek a cseh állam-, és közigazgatásban.

Forrás: bumm.sk, MTI


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek