Csillagot kapott a Szellemirtók és az Ovizsaru rendezője Észak-Komáromban

Ivan Reitman nevével ellátott csillagot lepleztek le a Tatra Mozi előtti járdán. A tervek szerint több más, a filmművészet terén sikeres komáromi származású személyiség előtt is így fognak majd tisztelegni.

A számos hollywoodi kasszasikert rendező Ivan Reitman 1946-ban zsidó családba született Komáromban. Október 27-én ünnepelte 75. születésnapját. Ahogyan az szinte minden életrajzában elolvasható, édesanyja túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, míg édesapja földalatti ellenálló volt. A család végül 1950-ben emigrált Kanadába. Reitman 1968-tól kezdve gyakorlatilag mindmáig aktív, számos kanadai és amerikai szórakoztató játékfilmet jegyez rendezőként és producerként. Többek között a Szellemirtók (1984), az Ikrek (1988) vagy az Ovizsaru (1990) rendezéséért is ő felelt.

A Tatra Mozi előtt Keszegh Béla komáromi polgármester szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, sok olyan személyiség kötődik a városhoz, akik akár még a világhírig is eljutottak, de talán nem mindegyikük kapott eddig megfelelő tiszteletadást. A csillag elhelyezésével azt szeretnék elérni, hogy ha valaki moziba megy, vagy esetleg csak elhalad előtte, az tudatosíthassa, hogy „Komáromból nagy dolgok indulnak el. Ez a mai csillag az első, de van itt még tér bőven, s már most tudunk olyan személyiségekről, akiknek itt van a helyük“ – tette hozzá a polgármester, majd Kollár Zoltán vállalkozóval és Ryšavý Boldizsárral, a mozi tulajdonosával közösen leleplezték az emlékjelet.

Tervezték, hogy levetítik az első Szellemirtókat is, ám a film digitalizálása még tart, így arra csak majd egy későbbi időpontban kerülhet sor.

Ivan Reitmanra már korábban is gondolt a szülővárosa, hiszen 2011-ben díszpolgári címet kapott.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek