Csíp, mint az ördög – Kalocsai Paprikafesztivál

Idén huszonhetedik alkalommal várja az érdeklődőket a Kalocsai Paprikafesztivál szeptember 5-17-ig. Kalocsa hallatán sokaknak a helyi hungarikumok, a hímzés, és a kalocsai fűszerpaprika jut eszébe.

Ha nehezen is, de beköszönt az ősz. Hullanak a levelek, az időjárás csapadékossá válik, a nyár tükrében halasztgatott tennivalók a fejünk fölé tornyosulnak.  Mégsem kell elkeseredni, ha programokat akarunk hétvégére. Hiszen ilyenkor nemcsak az erdőkben szép, hanem városaink is elénk tárják őszi arculatukat színesebbnél – színesebb látnivalóval és ízlelnivalóval. Aki még nem járt Kalocsán, óhatatlanul rabja lesz a paprikának, belekóstolhat megannyi paprikás ételbe, amelyeket főzőverseny keretében készítenek a profi csapatok, családok, baráti társaságok. Lehetőség lesz szürkemarhapörköltet is kóstolni, mert annak külön versenyt is rendeznek. A külföldi gyomornak nehéz ételek paprikás zamatát pedig lesz alkalma a kedves vendégnek minőségi borokkal és pálinkával leöblíteni, mivel e nedűknek külön utcája lesz. És ha még nem paprikás a hangulata, akkor bőven válogathat a programok közül: Szabadtéri Színpad programokkal, Vidámpark, az elmaradhatatlan kézműves vásár, és hogy a témánál maradjunk, a borok és pálinkák utcája mellett lesz a kalocsai paprikának is utcája.

paprika1_opt_opt

Talán érdemes a programindító pálinka után itt kezdeni, hiszen itt megtudhatja, hogy eszik-e vagy isszák a Mexikó déli részéből és az Antillák szigetvilágáról származó csodaszert, amelynek hazai alkalmazása nemcsak az ételek ízesítésében merült ki, hanem gyógynövényként való hasznosításában is. A XVII. században az Alföld mocsaras területein pusztító váltóláz a morbus hungaricus ellen alkalmazták. Csapó József, Debrecen városának híres orvosa 1775-ben „Új füves és virágos magyar kert”című munkájában a következőket írta: „igen erős eszköz ez, s az ember vérét igen meghevíti”. Mára már nem titok, hogy C-vitamin legerősebb forrása, még őrölt formában is. Étvágygerjesztő, emésztést segítő fűszer. A belőle kivont gyógyszeralapanyag vérbőséget okozva, gyógyír a reumára.

A magyar földben otthonra lelt növény a helyi klíma és a talajviszonyok nyomán értékes tulajdonságaival túlszárnyalta az őshaza paprikafajtáit. Diadalútja töretlen. Kalocsa, a mai napig féltőn ápolja ezt a becses növényt, amit értékeinek ismeretében a megfelelő tálalással fogyasztani különleges gasztronómia élményt okoz.

Kalocsa felé jusson az utazó eszébe a következő gondolat, amellyel bátaszéki Ubaldus, kapucinus páter jellemezte a XVIII század végén a város környékének paprikafogyasztását:

„Ételük fűszere valami vörös bestia, s úgy hívják, hogy paprika, hanem csíp, mint az ördög.”

 

Jó étvágyat!

 


Hasonló cikkek