Csitult környezetben ünnepelte a Citu-kormány Kis-Románia létrejöttét

Csindaratta, felvonulás, parédé és tűzijáték nélkül ünnepelte meg magát a román államiságot a román kormány és államfő.

Romániában tömegrendezvények nélkül ünnepelték meg vasárnap a román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva egyesülésének 162. évfordulóját, erre az alkalomra szánt ünnepi üzenetében Klaus Iohannis államelnök a közigazgatás központosításának felszámolását szorgalmazta.

Az elnöki hivatal honlapján olvasható üzenetben Iohannis kifejtette, hogy a központosított közigazgatáson túl kell lépni, mert akadálya Románia modernizációjának. Szorgalmazta a decentralizációt, aminek nyomán az önkormányzatoknak több hatáskört kell biztosítani, ugyanis az elnök szerint jobban ismerik az emberek szükségleteit és hatékonyabban meg tudják oldani a hátrányos helyzetű régiók problémáit. Az elnök ismét felemelte szavát az állami intézmények átpolitizáltsága ellen, és úgy vélte, hogy semmi jót nem hoz, ha az állami intézményekbe politikai szempontok alapján neveznek ki személyeket.

Florin Citu miniszterelnök egy közöségi oldalon közzétett nyilatkozatban úgy vélte, hogy a román nemzet céljainak teljesítése szempontjából a történelem folyamán mindig az egység képezte a legfontosabb erőt, és csak ezzel az egységgel lehet megvédeni most az egészséget, illetve helyreállítani a gazdaságot a koronavírus-járvány után.

A kelet-romániai Jászvásáron, amely az ünnep egyik fontos helyszíne, az évforduló megünneplése mellett egy tüntetést is szerveztek, amelynek résztvevői a Moldvát és Erdélyt összekötő autópálya mielőbbi megépítését sürgették. Az egyik tüntető az ünnepségen joghurttal öntötte le Mihai Chirica polgármestert. Az elöljáró úgy vélte, hogy ez a megnyilvánulás általában tükrözi a román állampolgárok politikusokkal szembeni elégedetlenségét.

Catalin Drula román közlekedési miniszter évfordulós ünnepi üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 162 évvel ezelőtt létrejött egyesülés óta még ma sincsenek összekötve Románia történelmi régiói autópályával és korszerű vasútvonallal. Úgy vélte, az 1859-es történelmi esemény tanulsága az, hogy szolidaritással és egységgel biztosítható Románia fejlesztése.

A román közvélemény „kis egyesülésnek” nevezi azt a történelmi eseményt, amikor 1859. január 24-én a havasalföldi küldöttek Alexandru Ioan Cuza moldvai fejedelmet választották vezetőjükké, s ezzel létrejött a modern román állam.

 

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek