Csodás aranytárgyakat találtak Észak-Magyarországon

Páratlan rézkori aranylelet-együttest fedeztek fel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Herman Ottó Múzeum régészei több mint egy tucat aranyleletet találtak a bükkábrányi lignitbánya területén egy 6000 éves temetőben – hangzott el az M5 Híradójában.

Németh Attila régész az M5 Híradónak elmondta, ezek a tárgyak azt jelképezik, hogy ebben a korszakban, és ebben a temetőben igen rangos személyek lettek eltemetve. A miskolci Herman Ottó Múzeum már több mint tíz éve folytat feltárásokat a bükkábrányi lignitbánya területén.

Az újonnan talált középső rézkori temető 34 sírból áll, ebből négyben több mint egy tucat aranytárgyat fedeztek fel. „Ezek a tárgyak jelképezik azt, hogy ebben a korszakban és ebben a temetőben is igen rangos személyek lettek eltemetve. Valószínűleg a közösségnek a főnökei, vagy nagyon rangos személyei voltak ők. Azt lehet tudni erről a közösségről, hogy hatezer évvel ezelőtt éltek, nagyállattartó népesség, és a térségben ők voltak az elsők, akik nagy méretű réztárgyakat, illetve aranytárgyakat használtak” – mondta Németh Attila, a Herman Ottó Múzeum régésze a Híradó.hu-n megjelent cikk szerint.

A nemrégiben feltárt temető egyik különlegessége, hogy egy rangos férfitemetkezés is napvilágra került. A sírhantban meglepő módon nem arany, hanem egy pattintott kőpenge, egy csiszolt kőbalta és egy kétkilós rézcsákány volt elhelyezve.

Ezzel szemben a női hantok mellől színarany leletek, arany ékszerek és fejdíszek darabjai kerültek elő, amelyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az egyik sírból egy karikás aranycsüngő dísz is előkerült.

A leletek restaurálása és pontos feldolgozása még hosszú időt vesz igénybe. A nagyközönség egyelőre videón tekintheti meg a páratlan felfedezést.

Múlt-Jelen-Jövő | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek