Csodasarok, óvodafelújítás a Kárpátaljai gyerekeknek

Avatar

„…magyar gyerekek újabb és újabb generációi töltik meg élettel…”

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kétnapos látogatást tett Kárpátalján.

Szerdán, Ungváron, a  10. Számú Dayka Gábor Középiskolában a Miénk a város! online vetélkedőn nyert Csodasarkot adta át, majd a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megújuló Ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ ünnepélyes átadóján  vett részt. Az intézményben három óvodai csoport – egy vegyes korosztályú, egy ukrán tannyelvű nagycsoport, és egy vegyes korosztályú magyar tannyelvű tagozat, valamint 11 évfolyamos ukrán tannyelvű iskola működik.

Az óvodafejlesztési program második ütemében az óvoda magyar csoportjának termeit újították fel. A magyar csoport új bútorzatot is kapott. A felújítás és berendezés értéke több mint 2 millió 100 ezer hrivnya volt.

Az államtitkár csütörtökön a kárpátaljai magyar bázisiskola program keretében megújuló Beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskolába látogatott ahol Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere aláírta a tanintézmény felújítását rögzítő együttműködési szándéknyilatkozatot.

A délutáni órákban került sor az Ortutay Elemér Görög Katolikus Szakkollégium új épületének felszentelésére. A kollégium épületének névtábláját dr. Grezsa István miniszteri biztos, Babják Zoltán és Demkó Ferenc, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye magyar ajkú hívekért felelős helynöke leplezte le. Az avatószalagot Potápi Árpád János és Luscsák Nilus, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye adminisztrátor püspöke vágta át, ezt követően a püspök felszentelte az épületet, Isten áldását kérve rá.

Potápi Árpád János kifejtette, három évvel ezelőtt együtt tették le a kollégium alapkövét, s akkor nem csak a kész épületet képzelték el, hanem az is, hogy magyar gyerekek újabb és újabb generációi töltik meg élettel a kollégiumot.

Egyértelmű volt számunkra, hogy az Ortutay Elemér Görög Katolikus Központ támogatása kiemelten fontos nemzetpolitikai célkitűzés, hiszen minden magyar hitközség egyben forrás is. Forrása a magyar kultúrának, tudásnak, fiataljaink biztos jövőjének, egymás és nemzetünk iránti szeretetünknek – hangsúlyozta az államtitkár.

 


Hasonló cikkek