Csődbe ment a Mozart csoki gyártója

A Die Presse adta hírül, hogy a Mozart-golyót gyártó nagyvállalat, a Salzburg Schokolade fizetésképtelenséget jelentett, majd kedden csődeljárás alá került.

Christian Schügerl ügyvezető igazgató – és egyik résztulajdonos – a koronavírust jelölte meg fő oknak. A Covid miatti szigorítások ugyanis visszavetették a turistaforgalmat, elmaradtak a rendezvények, az esküvők, hetekre bezártak a cukrászdák is. Mindezek együttesen olyan bevétel kiesést okoztak, ami súlyosan érintette a céget, de a végső lökést az egy hete bevezetett ausztriai zárlat adta meg. Az üzemet 1897-ben alapították Salzburgban, több tulajdonosváltást követően részvényeinek többsége most a Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH tulajdonában van.

Még nem tudni, hogyan működik majd tovább a vállalat, de az alapanyagok kifutása után a salzburgi gyár leáll, ami 140 munkahely megszűnését jelenti. A szakszervezet, az üzemi tanács és a vállalatvezetés igyekszik mielőbb megoldást találni a kialakult gazdasági helyzetre, hiszen a 140 alkalmazott mellett, több mint 600 hitelezőt is érint a jelentős mértékű csőd. Nem érinti viszont a Salzburg Chocolate Csehországban lévő, édességek és élelmiszerek csomagolására specializálódott üzemét.

A világhírű Mozartkugel (Forrás: Facebook.Com)

A Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőről elnevezett Mozart-golyó egy édesség, amit Paul Fürst salzburgi cukrász készített először 1891-ben, és az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet nyert vele. Az eredeti Mozartkugel kézzel formázott, gömb alakú bonbon. A belsejében lévő pisztáciával dúsított marcipángolyót körbevonják nugátkrém réteggel, amit aztán egy pálcika segítségével csokoládéba mártanak, végül márkajelzéssel ellátott sztaniolba csomagolnak.

Nevét onnan kapta, hogy abban az évben emlékeztek Salzburg büszkeségének, Mozart halálának századik évfordulójára, amikor Paul Fürst kidolgozta a csokoládé egyenletes felviteléhez szükséges fapálcikás eljárást. A zeneszerző iránti tiszteletből nevezte el Mozart-bonbonnak az új édességet, amit pár évvel később Mozart-golyóra változtatott.

Annak idején a Mozartkugel hozzávalói – mandula, pisztácia, csokoládé – drága és nehezen beszerezhető alapanyagok voltak. Az eredeti recept alapján gyártott Mozartkugel ma is kapható a Fürst-család cukrászdájában. A tradicionális édesség minőségi alapanyagok felhasználásával, kézzel és a hagyományos fapálcikás eljárással készül. Gyártását már az ötödik generáció felügyeli, egyik boltjuk pedig most is abban az épületben működik, ahol bő 130 évvel ezelőtt Paul Fürst megnyitotta.

Eredeti csomagolás, Paul Fürst elképzelése szerint (Kép forrása: Original-Mozartkugel.Com)

Világhírű terméket alkotott, de maga sem gondolta, hogy ekkora sikere lesz. A 19. század végén még nem volt szokás levédetni egy márkát.  Paul Fürst nem törődött a szabadalmaztatással, így aztán a család több pert is indított az évtizedek alatt. Már az első világháború előtt megkezdődött a Mozartkugel nagyüzemi gyártása, ami a második világháborút követően tovább fokozódott, és lekerült a gyártósorról a sok-sok utánzat.

Az ipari módszerekkel készült golyók különböznek az eredeti édességtől. Eltér a méret, a nugát és a marcipán aránya, még a tradicionális kék-ezüst csomagolás színe is megváltozott. Fürst Mozart-golyója nem tartalmaz semmiféle mesterséges adalékanyagot vagy tartósítószert, ezért mindössze hat-nyolc hétig őrzi meg a szavatosságát.

Mozart-golyók Mozart portréjával (Forrás: Facebook.Com)

Minden idők egyik leghíresebb bonbonját manapság sokan utánozzák és gyártják nagyüzemi eszközökkel. Noha a Salzburg Schokolade vállalat a héten fizetésképtelenséget, valamint leállást jelentett be, azért nincs veszve minden. Az eredeti, a 130 éves recept alapján készülő Original Salzburger Mozartkugel továbbra is kapható Salzburgban, a Fürst-család cukrászdáiban, csak el kell érte menni. Persze, ha a Covid-helyzet megengedi.

(Kiemelt kép forrása: Facebook.Com)

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek