Csökkenhet a nők aránya a munkahelyeken

Minden negyedik nő karrierje feladását fontolgatja a járvány miatt megnövekedett terhek miatt – derült ki egy friss felmérésből. Ez nagy veszteség lenne a cégeknek, hiszen a nők egyes pozíciókban már most is drámai módon alulreprezentáltak.

Kihívások elé állította a női munkavállalókat a koronavírus-járvány. Nemcsak azért, mert a női dolgozókat nagyobb valószínűséggel bocsátják el a cégek a pandémia alatt, hanem azért is, mert megnövekedtek a rájuk rakódó terhek az elmúlt időszakban.

Az otthonról dolgozó anyák dupla műszakot vállalnak, és a női vezetőkre férfi társaiknál magasabb elvárások hárulnak – derült ki a hatodik éve elkészülő McKinsey–LeanIn.Org tanulmányból, amely a női dolgozók munkahelyi helyzetét vizsgálja.

A 317 cég részvételével készült felmérésben több mint 40 ezer munkavállaló szólalt meg az Egyesült Államokban.

A hat éve tartó kutatás eredményeiből az a tendencia rajzolódik ki, hogy

a nők aránya a vállalati ranglétrán felfelé haladva lassú ütemben növekszik, de a nők továbbra is drámai módon alulreprezentáltak bizonyos pozíciókban.

A járvány miatt kilépő női dolgozók a vállalatoknak óriási veszteséget okoznának, hiszen a sokszínűségre irányuló eddigi céges törekvések eredményei elvesznének.

Az elmúlt években a férfi munkavállalók ugyanolyan valószínűséggel fontolgatták a munkahelyük elhagyását, mint a nők. A megnövekedett terhelések következtében viszont az összes megkérdezett nő több mint 25 százaléka, vagyis kétmillióan fontolgatják, hogy lemondanak a karrierjükről, vagy kilépnek a munkahelyükről.

A pandémia hatására a gyermeküket otthon nevelő nők egyharmada tartja elképzelhetőnek, hogy feladja a karrierjét, vagy otthagyja a munkahelyét, ennek a fő oka a gyermekgondozási feladatok ellátása.

Nem meglepő ez az arány, hiszen már a korábbi kutatásokból is kiderül, hogy a nőkre lényegesen több házimunka és gyermekfelügyelettel kapcsolatos teendő hárul férfi társaiknál, így az otthonról dolgozó nőknek „két műszakban” kell helytállniuk.

Nem kevésbé romlott a szenior beosztású nők helyzete. Bár rájuk a felmérés szerint ugyanakkora nyomás nehezedik, mint férfi társaikra, a női vezetőktől – a jelenlegi helyzetben – magasabb teljesítményt várnak el.

A kutatás szerint a nők nagyobb valószínűséggel vállalják a felelősséget a hibákért, ezért a jelenlegi helyzetben a szenior beosztású nők magasabb elvárásokkal és több kritikával néznek szembe.

A folyamatos készenlétben állás miatt másfélszer nagyobb valószínűséggel fontolgatják karrierjük feladását, ennek az oka a válaszadók háromnegyede szerint a kiégés.

A munkahelyek rosszul járnának a női dolgozók elveszítésével, hiszen a nők nagyobb valószínűséggel támogatnak és mentorálnak más nőket, és inkább kiállnak a munkahelyi esélyegyenlőség mellett, mint férfi társaik – derül ki a tanulmányból.

Forrás: Világgazdaság

 


Hasonló cikkek