Csökkent az építőipari termelés az EU-ban

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben júliusban havi összevetésben – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán kiadott jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,7 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,1 százalékkal esett vissza az építőipari termelés júliusban az előző hónaphoz képest.

A tavaly júliusival összevetve az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unió egészében 1,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Júniusban éves összevetésben az euróövezetben 1,6 százalékkal, az unióban pedig 0,8 százalékkal emelkedett, míg havi szinten 0,6 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Elemzők arra számítottak, hogy az euróövezetben éves szinten 1,0 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés júliusban.

A legnagyobb havi csökkenést Franciaországból (-4,2 százalék), Szlovákiából (-2,0 százalék) és Lengyelországból (-0,6 százalék) jelentették. A legerősebb, 9,6 százalékos növekedést Magyarországon mérték, majd Románia (+4,1 százalék) és Portugália (+2,3 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést 2018 júliusához képest Romániában (+39,5 százalék), Magyarországon (+32,9 százalék) és Bulgáriában (+43 százalék) regisztrálták. Csökkenést mértek Szlovákiában (-7,7 százalék) és Franciaországban (-2,5 százalék) mérték.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs júliusra vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.


Hasonló cikkek