Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban

A várt emelkedés helyett csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban májusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken kiadott jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés havi összevetésben az áprilisi 0,9 százalékos növekedés után. Tavaly májushoz képest 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők arra számítottak, hogy áprilishoz képest 0,2 százalékkal bővült az ipari termelés. A csökkenést alapvetően arra lehet visszavezetni, hogy május elején tűz ütött ki egy autóalkatrészeket gyártó michigani gyárban, és emiatt a Ford kénytelen volt részlegesen leállítani a járműgyártást.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, míg a bányaiparé 1,8 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 1,1 százalékkal bővült májusban. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 1,7 százalékkal, a bányaiparé 12,6 százalékkal, a közműveké pedig 4,0 százalékkal nőtt.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 0,2 százalékponttal, 77,9 százalékra süllyedt májusban.

Elemzők 78,1 százalékot vártak. A kapacitáskihasználtsági ráta még mindig 1,9 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2017 közötti hosszú távú átlagnál, jelezve, hogy van még mozgástér a növekedés erősödésére.

 


Hasonló cikkek