Csomagolhat a RegioJet! Megvan, ki az új üzemeltetője a Pozsony-Komárom vasútvonalnak

A közlekedési tárca és a Pozsony-Komárom vasútvonal vonatközlekedését üzemeltető RegioJet között az utóbbi időben annyira elmérgesedett a viszony, hogy elképzelhető volt, hogy az állam nem újítja meg a cseh vállalat decemberben lejáró szerződését.

Andrej Doležal közlekedési miniszter rövid Facebook-videóban jelentette be, decembertől már nem a RegioJet üzemeltet járatokat az említett vonalon, hanem az üzemeltetés joga visszakerül a szlovák államvasutakhoz (ŽSSK).

A RegioJet tulajdonosa szerint, ha Matovič nem avatkozik be személyesen, összeomolhat a Pozsony–Komárom vonal vonatközlekedése. A megfelelő kapacitás biztosításához a szlovák állam az osztrák ÖBB vállalat segítségét kérte.

A következő 2 évben tehát 2 állami vasúttársaság, a szlovák és az osztrák biztosítja majd a csallóköziek számára kulcsfontosságú vonal vonatközlekedését. A miniszter szerint gazdaságilag a lehető legjobb döntés született.

Több lesz a klimatizált szerelvény, olyan vonatok érkeznek a Dunaszerdahely-Pozsony vonalra, amelyeket a szlovák fővárosból Bécsbe utazók már jól ismerhetnek, a Komárom-Dunaszerdahely szakaszon pedig főként a tátrai vasúti közlekedésből ismert 840-es széria szerelvényei közlekednek majd.

A 2023-tól 2033-ig tartó üzemeltetési jogról szóló pályázatot már most kiírta a minisztérium, de egyelőre nem tudni, a RegioJet jelentkezik-e rá. Andrej Doležal a rövid videójában 3 fontos dolgot emelt ki:

  • A szolgáltatás minősége nem változik, sőt “talán emelkedik is”.
  • A menetjegyek ára csökken.
  • Az eddigi szolgáltatások megmaradnak.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek