Csongrád-Csanád is készül a télre

Lezárult a Belügyminisztérium szociális tüzelőanyag – igénylő pályázata, melyen az ötezer fő alatti lakosságszámú kistelepülések vehettek részt. A megyében 45 falu és község járt sikerrel

A minden évben meghirdetett pályázaton számos olyan kistelepülés indul, ahol sok a rászoruló. Akadnak olyanok, akiknek ez az egyetlen esélye a meleg téli otthon megteremtésére. Idén ötmilliárd forintnyi támogatást biztosítottak a szociális alapon igényelhető tűzifa program keretein belül. Országos szinten 2351 település pályázatát bírálta el pozitívan az erre a célra létrehozott bizottság. Ez növekedést jelez tavalyhoz képest. Ugyanis információink szerint az akkori szám nem haladta meg a kétezret.

Ez azt is jelenti, hogy e települések szükségben élő lakosai 2022. február 15-éig biztosan megkapják a nekik járó tüzelőanyagot. Ami az előre benyújtott igénytől függően puhafa, keményfa vagy szén lehet.

A legtöbb faluban még a karácsonyi ünnepek előtt hozzájutnak a családok, egyének, egyedülállók vagy idősek a tüzelőhöz. Ugyanis, ahogy az általában lenni szokott, amint megkapják az önkormányzatok a támogatást, el is indul a beszerzés.

Csongrád – Csanád megyében a pozitív elbírálásban részesült 45 település összesen majdnem 91 millió forintot kap. Akárcsak tavaly, idén is Apátfalváé a legtöbb támogatás. Most több mint 6,2 millió forint.

Ópusztaszeren 220 köbméter fát vásárolnak. Egy-egy köbméter jut fejenként a rászorulóknak. Balástya barnakőszénre nyújtotta be az igényét. Csengelén viszont a tavalyi évhez képest történt némi változás: puhafa helyett jobb fűtőértékű keményfát szerez be az önkormányzat. Ezt maguk a lakosok kérték – derül ki a delmagyar.hu beszámolójából.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek