Csongrád-Csanád is madárinfluenzás

A vadmadarak vándorlása óta fokozott a figyelem a baromfitelepeken, de a járványügyi intézkedések betartása mellett is előfordul a vírus

Időről időre megjelenik hazánkban is a madarak közt terjedő betegség. Békés megyében már korábban felütötte a fejét. Ott rögtön életbe is léptek a védelmi intézkedések, korlátozások és állatmozgatási tilalmak. De most nálunk, Csongrád – Csanádban is megjelent a vírus. A delmagyar.hu adott hírt róla:

Egy zsombói pecsenyekacsa állományban és egy újkígyósi tenyészlúd állományban is elsődleges madárinfluenza kitörést diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A fertőzést november 21-én erősítették meg a vizsgálatok, mindkét állomány felszámolása folyamatban van. A hatóság ezúton is szeretné felhívni minden érintett figyelmét, hogy a naprakész információkért kövessék figyelemmel a Nébih tematikus oldalát.

Eddig Csongrád – Csanádban tehát egy település, Zsombó. állományának fertőzöttségéről tudni. A pecsenyekacsa telepen több mint 17 000 kacsát kell megsemmisíteni a vírus miatt. A Békés megyei Újkígyóson 8 500 lúd érintett. Ez mindkét helyen jelentős kárnak számít.

Farkas Cs. Tekla

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek