Csongrád-Csanád megyében is nő a kerékpárutak száma

Hazánkban 2021-et a kerékpározás évének nyilvánították. Éppen ezért is az elkövetkezendő pályázati ciklusban számos bicikli utat építenek majd ki a déli megyében.

Országszerte 1500 kilométernyi két kerék-barát utat alakítanak ki 2027-ig uniós és hazai forrásból, melynek köszönhetően jelentősen javul majd Magyarország infrastruktúrája. Emellett pedig az utak jobb állapota remélhetőleg aktívabb életmódra ösztönzi a lakosságot, hiszen könnyen megközelíthetővé válnak a szomszédos települések.

Családi és baráti kirándulásokra is alkalmat ad a kerékpárút-hálózat, mely összeköti a kedvelt pihenőhelyeket. Mindemellett az aktivitási kedvet az elektromos kerékpár beszerzésére kiírt pályázat is növeli (erről itt írtunk) s melynek az óta a folytatása is elindult, ugyanis február 1-től ismét igényelhető a támogatás. Természetes ezen eszközöknek is kifejezetten jót tesz a hálózat kivitelezése.

A bicikli utak tervezését a kormány nagy erőkkel támogatja. Erre az összköltséget tekintve 4 milliárd forintot költhetnek. Egy egy kilométeres szakasz tervszerű megalkotásához 3-4 millió forintra van szükség. Csongrád-Csanád megye korábban 112 milliós támogatást kapott e célra, de további kiegészítés várható, így kicsivel több, mint 70 km kerékpárúttal gazdagodik.

A kivitelezés 2022 tavaszán indulhat majd el. Számos helyszínt kívánnak egymással összekapcsolni. Köztük a megyében például Makót és Kövegyet, de pótolják a hiányzó szakaszokat Üllés és Pusztamérges, Ásotthalom és Kissor, Bordány és Zákányszék, Röszke és Szentmihály, Szentes és Mindszent, Maroslele és Földeák, Szeged és Szatymaz, valamint Zsombó és Szeged között is. Ezen felül a röszkei határátkelőket érintő hiányokat is orvosolni fogják.

Ám az egyik legfontosabb és legnagyobb projekt a Szentes és Csongrád közötti közúti Tisza-híd kerékpáros elvezetésének megvalósítása lesz. Ugyanis itt évről évre egyre több biciklis baleset történik, ezeket pedig minél előbb csökkenteni kell.

A felújított vagy újonnan megépített kerékpáros útszakaszoknak köszönhetően, nemcsak az említett hídnál, hanem országszerte mindenütt csökkenhetnek a balesetek, hiszen sokszor néhány centin múlik, hogy egy út szélén közlekedő biciklis megússza-e ép bőrrel a helyzetet, még akkor is, ha szabályosan közlekedik.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: moranettv.hu

Nyitókép: illusztráció

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek