Csongrád-Csanádban is népszerű a beiskolázási támogatás

Sok település teszi lehetővé a beiskolázási támogatások igénylését, általában kiskorúak, általános iskolások számára, ezzel segítve a tanévkezdést. A szülők nagy része ki is használja a lehetőséget

Szegeden és Makón egyaránt 10. 000 forint értékű támogatást kap minden olyan helybéli általános iskolás diák, aki az adott település valamely intézményében tanul 1.-8. évfolyamon. Ezt nem csak a rászoruló családok kaphatják meg, hiszen minden szülőt komolyan megterhel a szeptemberi iskolába indulás. Több gyermek, többszörös kiadást jelent, éppen ezért gyermekekre bontva, és nem családokra osztva adják a támogatásokat.

Szeged Város Önkormányzata száz millió forintot különített el erre a célra

A megyeszékhelyen évek óta tízezer forintot kapnak a családok, melyet természetesen szigorúan a gyerekekre kell költeniük. Idén kb. 7500 család juthat hozzá ehhez az összeghez. Ez hozzávetőlegesen tízezer gyermeket ölel fel. Persze ezek a számok egyelőre becslések, hiszen még lehet igényelni a támogatást.

Makón a gyermekeken kívül másra is gondolnak

A makói vezetőség tett egy kikötést az utalványok beváltásával kapcsolatban. Azokat három helyi vállalkozásnál lehet elkölteni. Így a gazdasági növekedést is igyekeznek támogatni azzal a 16 millió forinttal, amit erre szánnak. Ez egyébként duplája a tavalyinak, mert 2020 ötezer forint volt a fejenkénti támogatás. A szülők az iskolai tanulmányokhoz szükséges eszközökre, kellékekre fordíthatják az összeget – írja a promenad24.hu. 

Ugyanakkor a lap azt is elárulta, hogy Vásárhely önkormányzata idén nem támogatja a gyermekeket. Hogy miért nem, arról csak találgatások szólnak. Sokan nem hiszik el, hogy megszorultak volna, hiszen minden információ szerint jó költségvetéssel kalkulált a város vezetősége. Ezért egy alapítvány vette át a kisiskolások támogatását. függetlenítve magát az önkormányzattól.

Vásárhelyen sportutalványt kapnak a gyerekek

Mivel az önkormányzat döntése alapján, 2021-ben nem jut beiskolázási támogatás a családoknak, egy alapítvány vállalta magára, hogy valamilyen formában segíti a családokat. Lázár János kezdeményezésére hozták létre a Mindenki Számít Vásárhelyen Alapítványt, mely idén összefogással állja a rászoruló elsősök, valamint 12 év alattiak sportszereinek beszerzését egy bizonyos összeghatárig.

Kisebb települések is segítenek

Mindemellett a Pannon Hírnök úgy értesült, hogy megyeszerte számos kisebb település és igyekszik támogatni a kisiskoláskorú lakosokat. Ahogy pedig korábban megírtuk, más alapítványok is osztanak tanszereket. Például a Mátrix Közhasznú Alapítvány Szegeden.

Összességében tehát látható, hogy Csongrád – Csanádban is népszerűek a támogatások a szülők körében, de idén is csak odafigyeléssel és jól szervezetten lehet megoldani a rászorulók megsegítését.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció!

 


Hasonló cikkek