Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből

Célegyenesbe fordult a csallóközi maffiaper. Hétfőn, február 11-én a bizonyítékok ismertetésével, és három tanú meghallgatásával folytatódott a Sátor Lajos nevével fémjelzett dunaszerdahelyi maffia tagjai ellen zajló büntetőper a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében.

Akár áprilisban megszülethet az első fokú ítélet a bűnszervezet működtetésével, illegális cigarettagyártással és kilenc gyilkossággal vádolt alvilági csoportosulás tagjaival szemben.

Több vizsgálati fogságban lévő személy – Kádár Krisztián, Márik Andor, Szamaránszky Roland – előzőleg beleegyeztek abba, hogy távollétükben menjen végbe a tárgyalás. Ám megjelent az első számú vádlott, Nagy “Csonti” Zsolt, aki legutóbb kilenc hónappal ezelőtt vett részt a tárgyaláson. Nagy Zsolt tavaly májusban teljes beismerő vallomást tett. Ennek ellenére a férfi nem tűnt meggyötörtnek, éppen ellenkezőleg: mosolyogva érkezett.

A bírósági szenátus először a hiányzó Szamaránszky Roland kezelőorvosát hallgatta ki tanúként. A korábban a “Kis Paprikaként” ismert Szamaránszky azzal indokolta, hogy nem lehetett ott az Écsi Béla és sofőrje ellen 2003 áprilisában elkövetett gyilkosságnál, mert akkoriban veseproblémák miatt kezelték. “Szamaránszky megfordult nálam veseproblémákkal, ám ez 2003 végén történt, és rögtön urológus szakorvoshoz irányítottam őt.”

Az orvost követően még két tanú érkezett, egyikük 2010 végén – vagyis Sátor Lajos meggyilkolása idején – a maffiafőnök likvidálásával vádolt Kádár Krisztián és Zakál Ferenc sofőrjeként tevékenykedett, a másik pedig az igazságügyi pszichológus szakértő, Róbert Máthé volt, akit a vádlottak személyiségzavarairól faggattak.

A tárgyalási nap végén Csonti ügyvédje kérvényezte, hogy a bíróság enyhítse ügyfele vizsgálati fogságának szigorát. Zsolt 2016 májusától három hónapig szökésben volt, így a lehető legszigorúbb körülmények között tölti előzetes letartóztatását. Szinte az egész napot egyedül van a cellájában, továbbá kizárólag az ügyvédjével és az illetékes vizsgálótiszt vagy az ügyész ellenőrzése alatt kommunikálhat a külvilággal.

Az ügyész azt javasolta, hogy az első fokú ítélet megszületéséig a bíróság ne változtassa meg a vizsgálati fogság indokait, és annak körülményeit, így végül még mielőtt a szenátus dönthetett volna, Nagy Zsolt inkább visszavonta kérelmét.

Forrás és fotók: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek