Csúcstechnológiás műtüdőhöz jutott az SZTE

Az eszközt az Operatív Törzs jóvoltából szerezhették be. A világszinten is különleges segítségnek számító lélegeztetőgépet a járvány után is alkalmazzák majd.

Az ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülék kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik, hogy egyszerre képes átvenni az emberi tüdő és szív szerepét is. Tehát mindaddig életben tarthatja a beteget, amíg meg nem erősödnek a szervei és le nem küzdi azt a kórt, amiben szenved. Ez COVID – os páciensek esetén óriási előrelépést jelent, mert a vírus hosszú hetekre legyengítheti a szervezetet. De ez a szerkezet akár hónapokig alkalmazható, nagy kihasználtság mellett is. Ráadásul csecsemőknél és kisgyermekeknél  is bevethető, segíthet szívműtétekkor és hosszútávú lélegeztetéskor is.

Az ECMO egy „műtüdő”, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését is el tudják végezni. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél – írja a hirado.hu 

A Szegeden működtetett csúcstechnológiás ECMO
A Szegeden működtetett csúcstechnológiás ECMO – Fotó: hirado.hu

A hírportál beszámolója szerint ennek az eszköznek a működtetése magas szintű szaktudást igényel, éppen ezért szállították Szegedre, hiszen az ott dolgozó szakorvosok megfelelő előképzettséggel rendelkeznek, tudják kezelni ezt a világszinten is különlegességnek számító csúcstechnológiai gépet.

A dél-alföldi régióban ez az első ilyen nagy mértékben terhelhető „műtüdő”, ami jelentős fejlődést hoz az orvostudománynak és a betegellátásnak. Akárcsak a 3D-s technológiák alkalmazása, melyről már korábban beszámolt lapunk.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek