Ukrajna felől 156 ezren érkeztek Lengyelországba

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon – közölték a lengyel határőrség Twitter közösségi honlapján. Beszámolók szerint folytatódnak a lengyel humanitárius és lőszerszállítmányok Ukrajna megsegítésére.

A menekültek a közúti határátkelőkön keresztül érkeznek, de jönnek zsúfolt vonatokkal is. A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió helyi tudósítója szerint a délkelet-lengyelországi Przemysl város pályaudvarára az éjszaka folyamán több ilyen szerelvény is érkezett.

Szombat óta közlekedik a Varsó és az ukrajnai lembergi körzet között ingázó, sérültek szállítására berendezett, de humanitárius segélyt is szállító mentővonat. Ezzel a lengyel belügyi tárca közleménye szerint vasárnap reggel 600 nőt és gyermeket hoztak el, sérültek nincsenek.

Az Ukrajnából érkezők nagy része továbbra is a már Lengyelországban élő rokonaihoz, ismerőseihez tart, növekszik azonban azoknak a száma, akik felkeresik a határ közelében létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.

Lengyelország újabb lőszerszállítmánya ért Ukrajnába – közölte vasárnap reggel Marcin Ociepa lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes. A védelmi tárca legutóbb pénteken tudatta, hogy Ukrajnába ért a lengyel lőszereket szállító konvoj.

Michal Dworczyk, a varsói kormányfői hivatal vezetője szombat este közölte: a lengyel állam stratégiai tartalékaiból humanitárius segélyszállítmányokat indítanak a lembergi körzetben Ukrajna keleti részeiből érkező menekültek számára létesített befogadóközpontok támogatására.

Vasárnap délután a Hrebenne lengyel-ukrán határátkelőn átadják a Lengyel Orvosi Misszió és a Lengyel Humanitárius Társaság segélyszervezeteknek az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközök szállítmányát is.

A lengyelországi egyházközségekben vasárnap, majd a hamvazószerdán is adománygyűjtést szervez a katolikus Caritas az ukrajnai partnerszervezet támogatására.

MTI


Hasonló cikkek