Csütörtöki torkoskodás Borsodban

2006 óta rendezik meg a magyarországi éttermek- a néphagyományból ismert- Torkos Csütörtököt, február 11-én.

A kezdeményezés évről évre sikeresebb, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén huszonhét étterem csatlakozott a gasztronómiai eseményhez.

Ezen a napon, az akcióban részt vevő vendéglőkben féláron étkezhetnek a vendégek. Az 50 százalék kedvezmény a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra vonatkozik, ugyanakkor nem kötelező olcsóbban adni az alkoholtartalmú italokat. A rendezvény célja az étterembe járás népszerűsítése, így azok a szolgáltatók, akik kizárólag házhoz szállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne.

Az országos akcióba a borsodi megyeszékhely, Miskolc mellett nagyobb városok is bekapcsolódtak (Sárospatak, Mezőkövesd, Tokaj, Tiszaújváros, Sátoraljaújhely, Kazincbarcika), de a kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a kisebb települések közül néhányan már csatlakoztak: Bogács, Erdőbénye, Cserépfalu, Mád, Mezőzombor, Széphalom, Telkibánya.

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, egyfajta vendéglői reklámfogásként élesztették újra a torkos csütörtök emlékét, hagyományát. A Magyar Néprajzi Lexikon így ír a régi népszokásról: „A hamvazószerdát követő második böjti napon, a böjtöt megszakítják, annak céljából, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt húsételek elfogyasztásra kerüljenek”.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek