Csütörtöktől látogatható Kecskeméten Szinyei Merse Pál kiállítása

Csütörtöktől látogatható a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben a Szinyei Merse Pál festményeiből nyílt kiállítás.

Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Szinyei Merse Pál a magyar festészet 19. század végétől a 20. század elejéig tartó korszakának – európai léptékkel mérve is – egyik legjelentősebb mestere.

A természet bűvöletében című kiállítás 31 alkotáson keresztül mutatja be Szinyei Merse Pál gazdag életművét. A tárlat az 1860-as, müncheni akadémista évektől kezdődő és mindössze néhány évtizedig tartó életpálya keresztmetszetét adja. A tárlaton látható a festőművész utoljára festett Csend című képe, amely a teljes életmű utolsó darabja is egyben.

A művészettörténész elmondta: Szinyei viszonylag korán megfogalmazta “a természet mestere” ars poeticáját, még akkor, amikor a müncheni akadémián Piloty tanítványa volt. Ekkor bontakozott ki egyéni formanyelve, és rátalálva útjára festette meg a Majálist. A kép fogadtatása azonban kedvét szegte, és visszavonult a festészettől.

Pályája elején tehát megfestette azokat a képeket, amiért az utókor mélyen tiszteli, majd közel két évtized kihagyás után, már középkorúként tért vissza újra a festészethez, hogy a következő negyed évszázad meghozza számára a megérdemelt sikereket. Az élet tehát kiegyenlítette a kezdeti kudarcokat – fogalmazott, hozzátéve, hogy Szinyei életművében nincsenek kilengések, alkotásai egyenletesen magas színvonalúak.

A kiállítás első része az 1860 és 1880 között készült képekből válogat, bemutatva Szinyei sokszínűségét. A második rész a visszatérés időszakából, a sikeres festő műveiből mutat be néhányat. Az utolsó teremben kiállított képek pedig az életmű vizes tematika köré épülő, utolsó időszakát járják körül a balatoni üdülés éveiből, a Bodrog-parti emlékekből vagy éppen az itáliai korszak tengerábrázolásaiból válogatva.

Nátyi Róbert beszélt arról is, hogy a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény úttörő szerepet vállalt, hiszen Szinyei Merse Pál 1848-as életmű-kiállítását követően utoljára 1990-ben, a Magyar Nemzeti Galériában volt jelentős tárlata, azóta mindössze kisebb válogatások erejéig jelent meg művészete.

A kiállítás bemutatja Szinyei Merse Pál sokoldalúságát, hiszen nemcsak tájképeket festett. Pályája elején szép számú portrét is készített, egy önarcképe is szerepel a kiállításon. Megjelennek olyan markáns darabok is, mint a Szurokfenyő vagy a Mályvák, valamint látható a Majális első vázlata is, amin szinte nem is változtatott később.

Kevesen tudják, de a szabadban festés, a plein air főműveként is számon tartott Majális valójában műteremben készült, a mester hosszú heteken, hónapokon át dolgozott rajta. A kép vázlata viszont éppen a hétköznapok pillanatnyiságát ragadja meg.

Az augusztus 20-áig látogatható kiállításhoz május 18-án Tájak, titkok, történetek, majd május 19-én Impresszionista volt-e Szinyei? címmel tárlatvezetést tartanak. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek, ahol az is kiderül, hogyan újította meg a tájábrázolást Szinyei Merse Pál.

2017. május 11.


Hasonló cikkek