Dalok Miskolcról

Önálló szerzői esttel jelentkezik a miskolci komponista, Chinorányi István. Az eredetileg fogtechnikusként dolgozó alkotó műveit tehetséges, fiatal énekesek előadásban hallgathatja meg a közönség az Egyetemvárosban található Uni-Caféban, augusztus 19-én este 7 órától.

 

Chinorányi István (Fotó: Jokka)

 

„1972-ben kezdődött nálam a komponálás – mondja Chinorányi István –, még a honvédségnél. Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán volt egy beat-zenekarunk, és annak számára írtam dalokat. A főiskola kirendelt mellénk egy korrepetitort Victor Máté személyében, aki egyengette az utunkat és tanított minket a színpadon való szereplésre. 1972-76 között vendéglátóztam; csak azért nem lett belőlem hivatásos zenész, mert megházasodtam és jött a család. Gondolkodott az együttesünk külföldi munkában – és nem sok kellett volna, hogy az ORI kiközvetítsen Dániába –, de egyszerre nősültem én is, meg a dobosunk is, így abbamaradt a muzsikálás. Akkor én már képzett fogtechnikus voltam és a miskolci Fogtechnikai Vállalathoz kerültem, ahol 28 évet dolgoztam, utána hoztam létre a saját cégemet. Körülbelül 10 éve fordultam ismét a zene felé. Új hangszereket vásároltam és megint komponálni kezdtem.

Visszajöttek azok az emlékek, amiket nekünk Victor Máté tanított, például: hogyan kell felépíteni egy dalt. 2008-ban felvettük az első CD-met, Miskolci Lányok címmel. Az ihletet a Szinva teraszon lévő szoborcsoport adta. Ezek a dalok mind életérzésekről, meg az utazásaimról, a tengerről, a spanyolországi útjaimról szólnak. Színesíteni kezdtem a zenei palettámat, és megírtam A Senki szigete rock-musicalt, ami Jókai Aranyembere nyomán született. Gyerekkorom óta nagyon szerettem ezt a regényt. Találkoztam Horváth Balázzsal, a Bíborszél együttes gitárosával, aki segített a hangszerelésben és a zenei alapok stúdióbeli elkészítésében. 2014-ben sikerült színpadon is bemutatni a darabot, de közben azért születtek szólódalok is.

Most 25 új szerzemény lesz hallható, amik az eltelt két évben keletkeztek és eddig még sehol nem adtuk elő. A szerzői esten énekel Simon Fruzsina, Szécsi Viktória, Grimon Ákos, illetve meglepetés produkcióként a Diósgyőri Gimnázium diákszínjátszói táncolnak majd Hajdú Cintia vezetésével. Két Gary Moore-szerű, rockos hangvételű zenére készült koreográfiát fognak bemutatni.”


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek