Megkezdődik a toronydaru bontása a krasznahorkai várban

Elkezdődött annak a toronydarunak a bontása kedden, ami 2012 óta csúfítja a krasznahorkai vár látképét. Az említett szerkezetet használtak a 2012-es tűzvész utáni helyreállítás során. A bontást két napig tart, helikopter segítségével végzik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója.

Máté Tímea, Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának a vezetője közölte azt is, hogy a múzeum 2015 októberétől bérelte a darut, mivel a vár helyreállításánál továbbra is szükség volt rá.

A toronydarut az előkészítő munkák során is használták, a tűzben megégett elemek áthelyezésénél. Az építőanyagokat is ezzel emelték be a várkomplexumba. A toronydaru segítségével mozgatták azt a tartóelemet, amely a budapesti Széchenyi Lánchídhoz készült egykor a valamikori dernői vasgyárban, s amely a várudvaron van kiállítva, valamint II. Miksa császár ágyúját, amit a 16. században öntöttek.

2012. március 10-én kigyulladt a krasznahorkai vár. A tűz a várhegyen, a füves területen keletkezett, onnan terjedt át a várra. Idén novemberben az Szlovák Nemzeti Múzeum kiírta a versenypályázatot a helyreállítására, a beruházás értéke 19 630 000 euró. A SNM célja a várkastély teljes körű helyreállítása és a környék rendbetétele.

Prékop Katalin, a Krasznahorkaváraljai Községi Önkormányzat képviselője kedden azt írta a Facebook-bejegyzésében, hogy a toronydaru bontására érkezett helikopter a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott felszállni, így holnap délután fog folytatódni a daru ízekre szedése.

Forrás: bumm.sk

Fotó: TASR

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek