Dávid-szarvasok születtek a miskolci állatkertben

Dávid-szarvasok születtek a miskolci állatkertben áprilisban, a két borjú egészséges, szépen cseperednek, a következő hetekben pedig további szarvasborjak születése várható – közölte Veress Tamás gyűjteményi vezető az MTI-vel szerdán.

Tájékoztatása szerint alig néhány ezer Dávid-szarvas (Elaphurus davidianus) él a világon, az európai állatkertek között a miskolci szarvascsapat az egyik legnépesebb, a két újabb jövevénnyel együtt már tizenhárman vannak.

A csapat “magvát” több állatkertből, Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből sikerült összegyűjteni, és az elmúlt 3 évben hat utód jött a világra, akik még most is a szüleikkel élnek.

A Dávid-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak, amelyek az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltik idejük nagy részét, utána csatlakoznak a felnőttekhez.

A néhány hetes borjak még csak anyatejet fogyasztanak, de rövidesen elkezdik majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is – mondta Veress Tamás, hozzátéve: a Dávid-szarvasok – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája.

Kína keleti részén lévő élőhelyéről már a huszadik század első évtizedeiben kipusztult. Néhány európai állatkertben ekkor már tartottak néhány példányt, ez az állomány jelentette a faj számára a megmenekülést.

Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került Kínába. Ennek eredményeként több mint kétezerötszáz példány él újra ott, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben mintegy ötszázat tartanak.

 


Hasonló cikkek