David Walliams-t rasszizmussal vádolják

A világ legrosszabb gyerekei című regényében szereplő egyik írás verte ki a biztosítékot; a szerző kiadója a következő nyomásból kiszedi a problémás történetet.

David Walliams népszerű gyerekkönyv író, aki évek óta vezeti ebben a kategóriában az eladási listákat, magyarul is számos könyve jelent már meg. Pályafutása alatt már több kritika érte sztereotipizálása miatt, ám a mostani kelltette a legnagyobb visszhangot. A megkérdőjelezhető történet főszereplője Brian Wong, egy kínai fiú, és George Ma hívta rá a figyelmet, hogy az írásban a szerző normalizálja a raszimust, miközben a Wong nevű ázsiai egyéneknek amúgy is sok kellemetlenséget kell elszenvedniük a nevük miatt (Wong – Wrong).

A dolog odáig fajult, hogy Ma és Anna Chan (Asian Leadership Collective) leült tárgyalni a HarperCollins kiadóval, akik végül úgy döntöttek, a következő utánnyomásból eltávolítják Brian Wong történetét.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek