17 bemutató a Csokonai Színház jövő évadában

A Csokonai Színház tizenhét bemutatóra készül a jövő évadban

 következő színházi évadban 17 új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház társulata, amely az évadot az új színházépületben, a Csokonai Fórumban nyitja meg, de 2023 tavaszától már a felújított Kossuth utcai nagyszínházban is játszik – hangzott el a színház szerdai évadismertető sajtótájékoztatóján.

A műfaji skálát tekintve opera, nagyoperett, klasszikus dráma, zenés hommage, vidám sirató, koncertszínházi előadás és osztálytermi színházi nevelési előadás egyaránt szerepel a repertoárban.

 

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere az eseményen ritka együttállásnak nevezte, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg vagy nyílik újra egy városban. Mindezt csak fokozza, hogy 2023 tavaszán a Csokonai Színház és az egész debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a Színházi Olimpiának – jegyezte meg.

Hozzátette: a 2022/23-as évadot Debrecen új színházépületében, az 5,9 milliárd forintos beruházással megvalósult Csokonai Fórumban kezdi a társulat, majd előreláthatólag 2023 tavaszán, a csaknem hároméves rekonstrukciót követően átadják a történelmi épületet is. A Csokonai Fórum kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér, a Latinovits Zoltán terem, a Kóti Árpád terem és a színházi produkciók befogadására is alkalmas Aszimmetria Étterem várja a közönséget. A Latinovits Zoltán terem 350 fő, míg a Kóti Árpád terem 150 fő befogadására alkalmas modern színházi előadótér.

Gemza Péter színigazgató beszélt arról a szervezeti építkezésről is, amelynek keretében Ács Jánost bízta meg a debreceni operajátszás újragondolásával, valamint mostantól Ilja Bocsarnikovsz rendezőt kérte fel a Csokonai Színház művészeti vezetésére. Hozzátette: a két szakemberrel való közös munka garanciát jelent a dimenzióváltásra. A közeljövőben elindul Debrecenben a professzionális angol nyelvű színjátszás, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az előadások angol nyelvű feliratozására is – mondta.

A 2022/2023-as évad új bemutatóinak sorát Szabó Magda önéletrajzi ihletésű utolsó regénye, a Für Elise színpadi adaptációja nyitja Ráckevei Anna rendezésében a Csokonai Fórum Latinovits termében. Mihail Sebastian Névtelen csillag című romantikus komédiáját szeptemberben Ilja Bocsarnikovsz  állítja színpadra. Az évad harmadik bemutatójaként a kortárs német szerző, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című drámáját koncertszínházi előadásként dolgozza fel a Csokonai Színház és a Bábel Kultúripari Kisüzem. Az ifjúsági előadások sorában ősszel a nagy klasszikust, a Lúdas Matyit viszik színre Halasi Dániel rendezésében. Az év utolsó nagyszínpadi bemutatóját, Szirmai Albert Mágnás Miska című nagyoperettjét Gemza Péter rendezi.

Először a járványhelyzet, majd a Csokonai Színház rekonstrukciója miatti játszóhelyhiány akadályozta meg, hogy a két éve elkészült Dürrenmatt-produkciót, Az öreg hölgy látogatását láthassa a közönség. A címszerepet játszó Kubik Anna és a társulat számára igazi ünnep lesz, ha 2023 januárban bemutathatják a Keszég László rendezésében készült szatirikus tanmesét – mondta az igazgató. Hozzátette: az évad első operája februárban Wolfgang Amadeus Mozart Idomeneo című háromfelvonásosa lesz Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, Boross Martin rendezésében.

Arany Toldija lesz az évad első stúdióbemutatója a Kóti Árpád teremben. Először a DESZKA Fesztivál közönsége láthatja szeptemberben Visky András A test történetei című identitásdrámáját, a történeteket a szerző fia, Visky Andrej állítja színpadra. Októberben Oláh Zsuzsa és Majzik Edit indul groteszk utazásra Pierre Notte komédiájában, amely Debrecenben a Gyászúton? vidám sirató két hölgyre, egy zongorára címet kapta. A darab rendezője Szabó K. István. Eugene Ionesco Macbettjét novemberben állítja színpadra az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij – sorolta.

Hozzátette: Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóján a #petőfikétszáz és a #madáchkétszáz című, Vadász Krisztina rendezésében készülő ősbemutatókkal ünnepel a színház.

Már a felújított Csokonai Színház ad otthont a Gemza Péter rendezte Aidának. A Verdi-operát Ács János dirigálja. A Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjátékot pedig az évad zárásaként láthatja majd a közönség 2023 áprilisában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy korábbi szerepeit megtartja, ám távozik a társulattól Tolnai Hella és Herczeg Tamás.

Nyitókép: színház.online

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek