Decentralizáció Ukrajnában: Kárpátalját Lemberghez csatolhatják

Ukrajnában, a Nép Szolgája azt tervezi, hogy több megye összevonásával régiókat alakítanak ki, a járások egyesítésével pedig mintegy 100 körzetet hoznának létre az országban. Olekszandr Kornyijenko, a párt frakciójának helyettes vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában elmondta, az átalakítást a decentralizáció keretében tervezik végrehajtani.

Az ország alapvető közigazgatási egységeivé a  településtársulások válnak. A körzeteket 10-15 társulás alkotná. A körzetek nem rendelkeznek majd önálló közigazgatási jogkörökkel, így önkormányzatuk sem lenne. Élükre prefektusokat neveznek ki.

A megyéket az önkormányzat által kinevezett végrehajtó szervek irányítanák. Ezzel párhuzamosan a megyék élére is prefektusokat neveznének ki, az ő feladatuk a központi végrehajtó hatalom helyi szerveinek koordinálása, illetve az önkormányzatok határozatainak törvényességi felügyelete lenne.

Kornyijenko szerint ezekről a változásokról legkorábban februárban, az Alkotmány módosítását követően születhet meg a végső döntés. Az új közigazgatási és területi berendezkedés tervezete viszont már november végére elkészülhet, ezután társadalmi vitát rendeznek a kérdésről – tette hozzá a képviselő.

Korábban a mukachevo.net arról írt, hogy Kárpátalján négy járásba vonhatják össze a jelenlegi 13-at.

Forrás: interfax.com.ua/mukachevo.net/Kárpátalja


Hasonló cikkek