Déli Áramlat – Juncker: megépíthető a vezeték, az oroszok térfelén a labda

A Déli Áramlat fölgázvezeték megépíthető, s ennek feltételei hosszú ideje világosak – jelentette ki csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker

    “Nincs semmi újdonság. A labda az oroszok térfelén pattog. Mi készen állunk. Az előkészítő munka folyamatban van” – szögezte le Juncker.
    Az Európai Bizottságnak – a jelenlegi orosz-ukrán válság okozta politikai légkörtől eltekintve – az a kifogása a Déli Áramlattal szemben, hogy az európai jog szerint nem üzemeltetheti ugyanaz a vezetéket, mint akié a földgáz, mert akkor monopol helyzetbe kerül, és verseny híján tetszése szerint alakíthatja az árakat. Oroszország szerint a Moszkvával kötött államközi szerződésekre az uniós jog nem érvényes, Brüsszel szerint viszont igen.
    Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején Törökországban jelentette be, hogy az uniós ellenvetések miatt letesz a vezeték megépítésének szándékáról.
    A vezeték bulgáriai szakasza esetében Brüsszel gondokat talált a közbeszerzésnél, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárást indított, Szófia pedig annak lezárultáig felfüggesztette a beruházást.
    “A nyitott jogi problémák megoldásán közösen dolgozik az Európai Bizottság és Bulgária. Ezek nem leküzdhetetlenek. Azt kell tennünk, ami Bulgária és Európa számára is a legjobb. Bojko és Jean-Claude majd együtt megoldja” – hangoztatta Juncker.
    A bizottság elnöke úgy vélte, hogy az energia minden európait érintő kérdés.
    “Azt akarjuk, hogy az energia akadálytanul áramoljon Bulgáriába és egész Európába. Energiaügyekben nem engedünk semmilyen zsarolásnak. Bulgária nem egy kicsi ország, egész Európa áll mögötte” – hangsúlyozta Juncker.
    A luxemburgi politikus arról is beszélt, hogy a bizottság által felvázolt 315 milliárd eurós beruházási tervben biztosítani fogják, hogy az energiaáramlást lehetővé tevő összekapcsolási pontok, az úgynevezett interkonnektorok kulcselemként szerepeljenek. Ezt a magyar diplomáciai is szorgalmazta az orosz bejelentést követően.
    Juncker újságírói kérdésre tudatta, hogy egyetért Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével abban, hogy Oroszország jelenleg stratégiai probléma, és nem stratégiai partner az Európai Unió számára, ám reményét fejezte ki, hogy maholnap Moszkva ismét ez utóbbi lehet az EU számára.
    Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kifogásolta, hogy Vlagyimir Putyin Törökországban kizárólag Bulgáriát nevezte meg nyilvánosan, mint problémás országot. Mint mondta, ez nem méltányos, mert a Déli Áramlatban érintett hat uniós ország nevében az Európai Bizottság tárgyal Moszkvával.
    Az orosz elnök bejelentését a Déli Áramlat építésének leállításáról a bolgár kormányfő elhamarkodottnak nevezte, miután Oroszország még azelőtt meghozta a döntést, hogy a vezeték körüli jogi kérdéseket tisztázni lehetett volna.
    “Mi támogatjuk a Déli Áramlatot, és azt akarjuk, hogy az Európai Unió jogszabályaival összhangban megépülhessen” – szögezte le Boriszov.
    A bolgár miniszterelnök arról is beszélt, hogy országa, ahogyan eddig is, továbbra is maradéktalanul támogatja az Oroszország ellen életbe léptetett uniós szankciókat, akkor is, ha a válaszlépések Szófiának is károkat okoznak. Oroszországnak teljesítenie kell a nemzetközi jog előírásait – mondta Bojko Boriszov.


Hasonló cikkek