Denevérek potyogtak a földre Kiskunhalason

Az erkélyről potyogtak a denevérek Kiskunhalason, több el is pusztult. A járókelők lettek figyelmesek a szerencsétlenül járt denevér tetemekre a belvárosban. Értesítették a rendőrséget és természetkárosítás gyanúja miatt eljárás indulhat. 

Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület képviselője elmondta, hogy a földre potyogott denevérek közül nyolc elpusztult. Kiss Tamással, az egyesület munkatársával összeszedték őket. Az életben maradt sérült példányokat biztonságba helyezték, Kecskemétre kerülnek majd. Felmerül a gyanúja, hogy természetkárosítást történt, ezért értesítették a rendőrséget is, valamint az esetet jelentették a Kiskunsági Nemzeti Parknak is.

Magyarországon előforduló számos denevérfaj számára a régi pincéken, zavartalan padlásokon kívül a társasházak vonzó pihenőhelyet nyújtanak. A téli időszakban panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat.

Fontos tudni, hogy a hazánkban előforduló denevérek valamennyi faja természetvédelmi oltalom alatt áll és közülük több faj fokozottan védett. Semmiképpen nem szabad zavarni őket, ha kellemetlen a jelenlétük értesíteni kell a természetvédőket. – írja a BAON.HU

 

Juhász Márta

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek