Depressziót válthat ki a stresszes környezet

Amerikai kutatók patkánykísérletekkel vizsgálták azt a feltételezést, hogy a környezeti stressz kiválthat-e depressziót?

A fenti hipotézis igazolására a kutatók két héten át napi két órára egy víztartályba zárták a kísérleti patkányokat, aminek eredményeként az állatok később depressziós viselkedést tanúsítottak.

 

A Northwestern Egyetem orvostudományi karának szakemberei a patkány-pszichoterápiával azt vizsgálták, hogy megváltoztatható-e a patkányok viselkedése a külső körülmények módosításával: eleinte számukra kellemes, játékokkal teli környezetbe helyezték őket, egy hónap elteltével azonban a vízzel teli tartályba kerültek, ahol a többségük kétségbeesetten kapálózott.

Mondhatnánk erre, hogy ez kísérlet nélkül is nyilvánvaló tény: hiszen ki ne érezné magát sokkolva, ha a megszokott életfeltételei hirtelen sokkal rosszabbra fordulnak?

Mindennapi szorongásaink betegségeket hívhatnak elő

A depresszió és szorongás sokak életét befolyásolja, mégsem beszélnek róla, sokan tudomást sem véve róla, a szőnyeg alá söprik a problémát. Minta arra lennénk predesztinálva, hogy mindent eltűrjünk, ami velünk történik?! Pedig nem így van, ráadásul hosszabb távon betegségeket kreálunk magunknak a visszatartott feszültséggel, elégedetlenséggel.

 

Vannak persze olyan élethelyzetek, amikor az ember mégis kénytelen eltűrni, elviselni a kellemetlen kollégákat vagy a rossz főnököt. Ilyen esetekben elsősorban azt tudom tanácsolni: mindig keressük a lehetőséget a jobb életre, sose adjuk fel a álmainkat és ne felejtsük el: megérdemeljük, hogy megbecsüljenek minket.

A túlélés záloga: rajtunk múlik

Tekintsük a rossz szituációkat egy folyamat részének, amelyből tanulhatunk, de amiből kiléphetünk, ha akarunk – a mi döntésünk, ha maradunk. De tegyünk magunkat védetté a negatív hatások ellen! Mozogjunk sokat, vértezzük fel magunkat erős baráti kapcsolatokkal, legyünk bizakodók és étkezzünk egészségesen.

11-simple-ways-to-create-your-own-happiness

 

Ezeken túl is rengeteg természetes módja van annak, hogy javítsuk a hangulatunkat, megelőzzük vagy leküzdjük a depressziót egyszerű, természetes módszerekkel! Kapcsolódó cikkünkben ezeket soroltunk fel.

 TIHANYI-KONDA SZILVIA

Képekajpheart.physiology.org,http://www.ravishly.com, http://cdn-media-1.lifehack.org


Hasonló cikkek