Digitális adóvita Franciaország és az USA között

Válaszlépést ígért Párizsnak az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken.

Twitter-bejegyzésében a politikus “lényegi ellenlépést” említett, miután Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntése a digitális adó kivetéséről.

A francia adó a nagy amerikai tech-vállalatokat érinti, köztük az Alphabet leányvállalatát, a Google-t, vagy az Amazon internetes kereskedőcéget.

Franciaország éppen most vezetett be digitális adót a mi nagyszerű technológiai cégeinkre. Ha van valaki, aki megadóztathatja őket, az a saját országuk, az Egyesült Államok. Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Macron őrülete ellen” – fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke.

Hozzáfűzte: “én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia“.

E megjegyzését elemzők úgy értelmezték, hogy az amerikai elnök esetleg a francia borokra kivetendő büntetővámon gondolkodik. Az elnök Twitter-bejegyzése után a Fehér Ház részletesebben reagált a francia döntésre.

Franciaország egyoldalú intézkedése láthatóan a gazdaság meghatározott ágazataiban szolgáltatást nyújtó, élenjáró amerikai technológiai vállalatokat veszi célba” – mondta Judd Deere szóvivő.

Egyben leszögezte: az Egyesült Államokat “mélyen megdöbbenti” a francia döntés, amelyet szerinte az amerikai vállalatok és dolgozók kárára hoztak.

A francia törvényhozás július elején fogadta el az új adónemet. A párizsi szavazás előtt Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közölte: a francia adó hátrányosan különbözteti meg az amerikai cégeket, ezért a hivatala behatóan megvizsgálja majd, hogy milyen válaszlépésre lesz szükség.

Lighthizer akkor érzékeltette, hogy Washington esetleg a Kína ellen foganatosított büntetővámokhoz hasonló intézkedéseket hozhat Párizs ellen is.


Hasonló cikkek