Digitális Falu Program indul

A Magyar Falu Program sikerei után a kormány elindította a Digitális Jólét Program (DJP) közreműködésével a Digitális Falu Programot is. Célja a kistelepülések, a vidék felzárkóztatása, gazdasági helyzetének javítása okos eszközök és projektek segítségével.

A Digitális Falu Program lehetővé teszi a falvak vonzerejének fokozását,gazdasági helyzetének javítását és a lakos életszínvonalának növelését, ebben kézzelfogható termékekkel és okos készülékekkel, valamint algoritmusokkal kívánnak segíteni. Ezzel is csökkenteni akarják a települések közti különbségeket és szeretnék elérni, hogy a digitális világ nyújtotta előnyöket bármely falu kihasználhassa, hiszen ezek az előnyök jelentős fejlődést eredményezhetnek.

Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője és a Nemzeti Adatvédelmi Ügynökség (NAVÜ) ügyvezetője kiemelte: a digitális közigazgatás legfontosabb építő elemei a tiszta adatok és hasznos robotok, illetve az okos algoritmusok. A digitális államkormányzás tapasztalatai valamennyi magyar településen alkalmazhatóak.

Az okos programok kidolgozásában az egyetemek is részt vesznek, hiszen az online oktatásra való átállás és az abból nyert tapasztalatok miatt 5-6 évvel is felgyorsíthatják a fejlesztést. Ezt az időt hasznos projektekre fordítanák.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: MTI
Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek