Diszkriminatív a fiatal szülőknek járó hosszabb szabadság

Az Emberi Jogi Központ diszkriminatívnak tartja, hogy a 33 évnél fiatalabbaknak is 25 napos szabadság járjon, ha van gyerekük. A módosítást az SNS terjesztette elő, a parlament pedig múlt héten elfogadta.

Eddig csak a 33 éven felülieknek járt öthetes szabadság, a fiatalabbaknak négyhetes. „A szabadság azt a célt szolgálja, hogy a munkavállaló kipihenje magát és feltöltődjön. A gyereket nevelő munkavállalónak előnyöket biztosító törvény diszkriminálja a fiatal gyermektelen munkavállalókat.” – írta állásfoglalásában Katarína Szabová, a központ igazgatója.

Az éves szabadság az alkotmány által garantált jog. Az Emberi Jogi Központ arra is figyelmeztet, hogy a munkavállaló szabadsághoz való joga a pihenést hivatott garantálni, nem pedig a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok elvégzését. A munka törvénykönyve másfajta előnyöket és jogokat garantál a munkavállaló szülők számára, ezek közé tartozik például a gyed és a gyes. „A családpolitikai intézkedéseket, más, nem diszkrimináló módon kell bevezetni, ilyen például az ún. work-lifebalance családbarát koncepció, amely az egyensúly megteremtésére törekszik a munkavállalás és a gyereknevelés között.” – írta az Emberi Jogi Központ.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek