Egy nemzetnek sincs ilyen gazdag viseleti kultúrája, mint a magyaroknak

Hampel Katalin és Szombati Klára tervezők Hungarian Folk Glam című divatbemutatójára került sor június 23-án a Radisson Blu Carlton Hotelban Pozsonyban.

Hampel Katalin modelljeinek célja, hogy a hagyományokhoz hűen jelenítse meg az elmúlt korok díszítőelemeit a ruhákon. A polgári és úri viseletek sok kézimunkával és díszítéssel élednek újra a modern kor követelményeinek megfelelő formában: sujtás, zsinór, paszomány, lengyelke, pityke társulnak a nemes anyagok mellé. Ezenkívül selyem, shantung, burett, bársony, brokát, moaré, gyapjú, csipke, tüll adják a szalon kínálatának nosztalgikus és mégis mai hangulatát.

 

 

 

 

Szombati Klára egyedi tervezésű és kivitelezésű ruhái és kiegészítői természetes alapanyagokból készülnek. A hagyományos díszítőelemeket helyenként változatlanul, máskor újragondolva jeleníti meg hímzés vagy szitanyomás formájában. A ruhák megtervezésekor arra törekszik, hogy harmonikusan keveredjen a hagyomány a modern ízlésvilággal, ezért öltözékei leginkább természetes, nemes anyagokból, a mai kornak megfelelő, az alakot előnyösen hangsúlyozó szabással, gondos kézimunkával készülnek. Ruhakollekciójában történelmi korok hangulatát idéző darabok is vannak, például honfoglalás kori motívumokkal vagy a reformkort idéző zsinórral, paszománnyal gazdagon díszített viseletek.

 

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek