Dmitro Kuleba: az oktatási törvény rendezi a magyar-ukrán kapcsolatokat

Avatar

Január 16-án az ukrán parlament elfogadta az általános középfokú oktatásról szóló törvényt. Több kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet jelezte, a jogszabály sérti a nemzeti kisebbségek jogait, korlátozó passzusai elfogadhatatlanok. Dmitro Kuleba szerint egészen más a helyzet.

Az európai és az euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a törvénynek hatással kell lennie a magyar–ukrán viszony rendezésére. „Most mindkét országnak előre kell lépnie” – írta az ukrán politikus a Twitteren. Hozzátette: „ meghívtuk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, látogasson el (Ukrajnába).”

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, a törvényben szereplő cikk, mely az Európai Unióban hivatalos nyelvet használók oktatási rendszerét szabályozza, megoldás a magyarok által felvetett problémákra.

Mások mellett ilyen nyelv a magyar, úgyszintén a román és a lengyel. Nekik lehetőségük lesz az államnyelv alapos oktatása mellett arra, hogy az elemi iskolában teljesen anyanyelvükön tanuljanak. Az ötödik osztálytól kezdve folyamatosan növekszik az államnyelven oktatott tantárgyak száma, a középiskolában 40 százaléktól, a felső osztályokban 60 százalékig. Azaz a gyerekek a tantárgyak egy részét mégis más nyelven tanulhatják” – magyarázta a „kapcsolatjavító” törvényt Kuleba, melyet aligha tekinthetünk másnak, mint ami valójában: a nemzetiségi oktatás megszűntetésének szilárd alapja.

Hori


Hasonló cikkek