Dobrev Klára: Ötvenhat mindenkié

Trianont és a holokausztot is felemlegette október 23-án Dobrev Klára. Október 23-án Egységben a szabad Magyarországért! címmel közös megemlékezést tart a baloldali összefogás, az esemény 16 órakor kezdődött, a helyszín az Andrássy út–Dózsa György út sarka, az érkezőknek a Kodály körönd felől történő megközelítést javasolták a szervezők. 

Az eseményen a baloldali előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter beszédet mondott a négy másik jelölt, sorrendben Jakab Péter (Jobbik); Fekete-Győr András (Momentum); Dobrev Klára (DK), valamint Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP).

A házigazda: VV Zsolti

A beszédek előtt VV Zsolti szólalt fel az eseményen, ő volt az rendezvény házigazdája. Felszólított mindenkit arra, hogy viseljenek maszkot, majd YouTubo-csatornáját ajánlotta a jelenlévőknek. „Úgy éreztem, hogy közélettel kell foglalkozzak” – fogalmazott. Történelminek nevezte ezt a pillanatot, mert az ellenzéki pártok együtt állnak színpadra. Mint fogalmazott, „a vörösök naranccsá változtak”, de „a cél nem változott”. Végül felkonferálta az első felszólalót, Jakab Pétert.

Jakab: Fidesz, Fidesz, Fidesz

Hat ellenzéki párt ígérete: egy közös színpadon fog állni az ellenzék képviselő-jelöltjei és a miniszterelnök-jelölt. Jakab felidézte a 2018-as „rabszolgatörvény” elleni tüntetést.

Korábban soha nem beszéltünk egymással, de mégis egy oldalon állunk. A tisztesség, a becsület oldalán” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Szerinte „ők a jövő”, míg a Fidesz „a múlt”. Szerinte „ma még nem kell” az életükkel fizetnie az ellenzéki képviselőknek, de „ki tudja, mi lesz 20 éve múlva”.

Kövér elvtárs, remegjen a bajusz, mert a mi kezünk nem fog” – mondta Jakab. 1956-ot csak futólag említette beszédében. Felszólalását zenés program követte.

„Narancssárga hazugságkarantén”

A következő felszólaló Fekete-Győr András volt, a Momentum alapítója, volt elnöke. Mint mondta, a baloldali összefogással „tisztelegnek az 56-osok előtt”. Fekete-Győr szerint az előválasztás során – annak ellenére, hogy a legtöbb képviselő-jelöltje a Demokratikus Koalíciónak van – „megújult” az ellenzék,

Orbán Viktor az utolsó október 23-i beszédét mondta el” – vélekedett a Momentum volt elnöke, aki szerint „ha valami, hát az összefogás” méltó a kétharmados felhatalmazásra.

A következő felszólaló Dobrev Klára volt, a DK politikusa. “Ötvenhat mindenkié” – idézte Göncz Árpádot Dobrev.

Ez a mondat szerinte annyiszor hangzott már el politikusok szájából az elmúlt harminc évben, hogy nem biztos, hogy mindannyian értjük, hogy mit jelent. Szerinte azok, akik az Andrássy út túlsó végén állnak, és Orbán Viktort hallgatják, azok biztos nem értik, de azokkal nincs is dolgunk”.

A politikus Trianont és a holokausztot is felemlegetve azt mondta: „legyünk sokféleképpen magyarok”. Mint fogalmazott, „egy európai, magyarnak és demokratának lenni azt jelenti, hogy elfogadjuk a mások véleményét, bátorítani a színesség elfogadását, senkinek nem mondom azt, hogy nincs itt a helye”.

 

Forrás: mandiner.hu


Hasonló cikkek