Dolgozzunk otthon!

De milyen is legyen az inspiráló, stílusunkhoz illő dolgozósarok?

Nyilvánvaló kellékeink alapvetőek: kell egy íróasztal, vagy laptoptartó desk, egy számítógép, egy kényelmes szék, néhány polc, vagy fiók, na meg egy hangulatos asztali lámpa. De hogyan rendezzük el mindezeket? Mitől lesz rendezett és kreatívan inspiráló egy dolgozószoba, vagy dolgozósarok?

Az otthoni munkavégzés, vagy a manapság divatos nevén: „home office” otthoni munkaállomás helye, elrendezése nyilván jócskán eltér az irodai körülményektől, hiszen annál jóval rugalmasabb. Bár sokan szeretik, hogy van egy kis bájos, személyes elkülönített helyük, a szerencsésebbeknek talán egy önálló dolgozó szoba, míg másoknak egy kellemesen kialakított – vagy kialakításra váró – dolgozó sarok – azért szép számmal akadnak olyanok is, akik nem tudnak megbarátkozni a gondolattal, hogy egy irodai egységet, afféle munkaállomást kelljen nézni a szépen kialakított nappaliban vagy hallban.

Most ahhoz igyekszünk némi segítséget, és szép enteriőrfotókkal alátámasztott ötleteket adni, hogy milyen is egy szépen berendezett dolgozósarok? Hogyan illeszthetjük haza, lakásunk stílusához, az enteriőrbe ügyesen úgy, hogy mindamellett ne csak kényelmes és szép legyen, de még személyiségünkhöz, munkastílusunkhoz is alkalmazkodjon?

 

Íme, az izgalmas és friss megoldások, szinte minden stílusban!

 

Elsőként lássunk valami szépet a hagyományőrzők szemével! A tradicionális dolgozó a komoly, felelősségtejes munkát végző, életkorát tekintve már nem annyira fiatal, vagy pedig csak személyiségéből fakadóan szereti a hagyományos, nem túlzó és hivalkodó megoldásokat, akkor a fehér, intarziás ajtókkal ellátott, klasszikus, masszív íróasztal kiválóválasztás lesz. Ha szereti a sok fiókot, mert rendszerező típus, akkor érdemes az íróasztalt saját szekrénnyel együtt elkészíttetni, vagy megvásárolni, esetleg fölé is polcos megoldással helyére tenni minden számunkra fontos kelléket, tárgyat. Ha sarokban gondolkodunk, akkor mégtöbb helyünk lehet a tároló-és rendszerező fiókok és alsó-felső szekrények kialakítására, ahogy a képeken is jól látni. Az ilyen stílusú dolgozóba egy kényelmes, nagy fotelszék dukál!

Ha pedig otthonunk stílusa inkább modern, fiatalos berendezésű, akkor érdemes a szép dolgozószobát, vagy dolgozósarkot is a többi bútor színéhez és anyagához választani, igazítani. Egy ilyen szép cseresznyeszínű, vagy mahagóni dolgozó fehérrel kiegészítve modern hatást ad, főleg ha letisztult formatervezésű bútorokat választunk. Az ilyen stílus akkor szép, ha a berendezésünk valamennyi bútora egymáshoz illeszkedik, mind anyagát, mind stílusát tekintve.

Ha pedig az egészen minimál és letisztult enteriőr megoldásokat szeretjük, akkor érdemes az alábbi képre is vetni egy pillantást. Az ilyen szinten minimál jellegű dolgozósarkot férfiak is nagyon szokták kedvelni, de hölgyek ugyanúgy a sajátjuknak érezhetik. Leginkább laptopon dolgozóknak, hiszen emellé az egyszerű letisztultság mellé már sok lenne egy nagyobb asztali gép vagy monitor látványa a helyiségben.

Minimál stílusban persze akkor is gondolkodhatunk, ha szép nagy helyünk van, és tágasabb, nyitottabb az enteriőr. Akkor igazán szép egy nagyobb sarokmegoldású íróasztal, és akár egy egyszerű, de kényelmes irodai szék is. Egy szép padlóvázában lévő virág vagy dekoráció látványa pedig szép kontrasztot ad a külső természetes környezettel, és bizonyára a munkakedvünket is meghozza majd.

És mi van akkor, ha az egészen modern megoldásokat kedveljük, és a kreatív, inspiráló színeket? Akkor szerezzünk be egy ilyen modern, érdekes formájú műanyag öblös széket, hozzá fehér polcrendszert, a falakat pedig fessük lilára, vagy valami más pasztellre, amit kedvelünk. Abszolút menő, és mutatós is!

Van, aki nem szereti, hogy a dolgozószobáját más is láthatja, például a gyakran betérő vendégek, vagy ha csak a gyerekek játszótere elől szeretnénk elrejteni a munkaállomást, akkor is rendkívül praktikus megoldás erre ez a diszkrét, bútorba rejthető dolgozósarok, mely így látványában is tökéletesen belesimul az enteriőr részletébe.

És mi van akkor, ha többszintes, belső kétszintes, vagy csak nagy belmagasságú, és galériával rendelkező az otthonunk, és mindössze egészen kicsi helyünk van a dolgozósarok kialakítására? Akkor a lépcső alatti teret is ügyesen berendezhetjük, és csinossá is tehetjük az otthoni munkához!

A galérián pedig számtalan féle lehetőségünk nyílik, a fényforrást azonban jól válasszuk meg, és ügyeljünk az asztal, a szék és a tároló egységes optimális ergonómiai kialakítására is, hogy mindenképpen kényelmes, jól használható kis helyünk legyen odafenn.

Fiatalos, vidám a következő képen látott dolgozószoba: skandináv típusú, egyszerű „ikeás” bútorokkal és egy szép, nagyszülőktől örökölt szőttessel könnyedén leutánozhatjuk, a parafa táblán pedig tárolhatjuk kedvenc emlékeinket, kincseinket is. Diákoknak, vagy szenvedélyes gyűjtőknek ajánljuk ezt a stílusmegoldást. Ha fehér színű, egységes tároló dobozokat vagy ládákat tornyozunk a földön egymás tetejére, akkor a praktikus álló paravánunkban minden munkához szükséges kacat, vagy a magazin – és képeslapgyűjteményünk is elfér. Ezzel pedig még a sarkokban keletkező rendetlenséget is könnyedén orvosolhatjuk!

Vagy amennyiben szeretjük a természetes anyagokat, mint a fűfélék, a bambusz vagy a gyékény kiegészítők, akkor ilyenekkel is berendezhetjük a dolgozót. Ha ezek szépek és rendezettek – mint a képen is – akkor egy igazán kellemes, fiatalos, nyárias világot teremthetünk meg a munkához.

Ha pedig nagyon unjunk már a szürkeséget – vagy pedig fiatal, tini gyermekünk számára keresünk vidám, ösztönző megoldást, mely örömöt és jókedvet csinál a tanuláshoz, akkor egy ilyen színes bútor-szettben is gondolkodhatunk. asztalos is megcsinálja, de készen is megvásárolhatjuk, de akár fóliával még talán mi magunk is megpróbálkozhatunk bevonni a régit, hogy aztán egy teljesen új és üde, friss színvilágban kezdhessük az új munkanapot!

A banánzöld még mindig nagyon menő, és nagyon frissítőleg hat ránk. Az ilyen jellegű elosztást akkor ajánljuk egy otthoni munkaszobába, ha több mappát, irattartót és iratot kell tárolunk kézzelfoghatóan is, nemcsak elektronikus formában. Ilyenkor nagyon jól jön egy komplett polcrendszer a tároláshoz, amely még szép is, és egységben van a többi bútorral, berendezéssel.

Bármely stílus vagy színvilág is a kedvence tehát, reméljük, hogy a fenti összeállítással segíteni tudtunk, milyen legyen az otthoni dolgozó, és biztosan van jópár ötlet, amelyet akár meg is lehet könnyedén valósítani. Akkor rajta, lássunk hozzá a munkához!

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek