Domain átirányítások a gyakorlatban

Gyakran találkozunk mindennapjaink során domain átirányításokkal, de nem biztos, hogy észrevesszük, vagy tudjuk mire is valók. Pedig weboldalunk tekintetében is jó szolgálatot tehetnek.

Mi az a domain átirányítás?

Amikor egy honlapot többféle URL-ről is elérhetővé teszünk, azt domain átirányításnak nevezzük. Ennek eredményeképp, ha egy átirányított domain címet írunk be a böngészőbe, akkor egy másik URL-en lévő weboldal fog betöltődni, pontosan az, melyre az átirányítást felvettük. Példával szemléltetve, ha a 111.hu domaint a 222.hu-ra irányítjuk, ebben az esetben 111.hu-t beírva az URL sávba, a 222.hu oldalra fogunk megérkezni. Persze, értjük a menetét, de miért jó ez?

Mikor lehet hasznos?

Több olyan eset is van, mikor jó szolgálatot tehet a domain átirányítás funkció. Bemutatunk ezek közül a teljesség igénye nélkül párat.

●       Új helyre költöztetjük a weblapot

Ez többek között akkor fordulhat elő, ha megváltozik a cégünk, márkánk neve, így egy új domainen akarjuk tovább folytatni a honlap üzemeltetését. Ilyenkor bármennyire is jól kommunikáljuk az új címet, elkerülhetetlen, hogy sokan még a régin próbálják keresni a webáruházat az információk hiánya miatt, vagy csak egyszerűen könyvjelzőként, kedvencek között a régi cím van mentve. Ilyenkor jól jön, ha a régi domain nevet átirányítjuk az újra, így mikor valaki azt keresi fel, akkor sem fog hibába ütközni, hanem a jelenleg használt és üzemelő oldalon találja magát.

●       Rövidítünk egy URL-t

Az sem ritka eset, hogy hosszú domaineket szeretnénk rövidíteni, hiszen a rövid domain nevek kommunikálása és promóciós alkalmazása is meglehetősen egyszerűbb, így az előzőhöz hasonló módon tehetjük azt, hogy a rövid domain egy kifejezőbb, hosszabb URL-re irányítódik át, vagy éppen fordítva, egy hosszú URL-ről visszük a látogatókat egy jelenleg jobbnak tűnő, rövidebb névre.

●       Elgépelésekből származó domain verziók átirányítása

Jól bevált technika, hogy márkánknak, cégünknek nem csak a pontos nevét regisztráljuk be domainként, hanem a félreértésekből, elgépelésekből származó egyéb változatait is. Például a Google tulajdonában van nem csupán a google.com domain, hanem a googel.com vagy gooogle.com egyaránt –természetesen a “jó” domainre irányítva. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy esetleg a konkurencia előttünk foglalja le ezeket a verziókat, és a saját oldalára terelje látogatóinkat.

●       Más végződések lefoglalása

Az előzőhöz hasonló gondolatmenetet folytatva, érdemes a kiválasztott domain nevet több különböző végződéssel is lefoglalni –mint például .com, .hu, .eu stb.–, hiszen így a későbbi új piacok felé való terjeszkedést nem fogja megakadályozni, hogy az adott domain már más tulajdonában van.

Hogyan csináljuk?

A domain átirányítása meglehetősen egyszerű. Ki kell választani a kiinduló URL-t, valamint a cél URL-t, azaz hogy melyik domain melyikre legyen átirányítva és a beállítás meg is történik. Természetesen alapvető feltétel, hogy minden érintett domain legyen a mi tulajdonunkban.

Továbbá választhatunk végleges, vagy ideiglenes átirányítás között, valamint az útvonal is megadható, ha egy aloldalra szeretnénk irányítani a domaint.

Gondoljuk át, hogy van-e szükség átirányításra meglévő domainjeink között, esetleg regisztráljunk-e újabb domaineket a fentiekben javasoltak alapján. A beállítás könnyedén elvégezhető, viszont nagyon jó szolgálatot tehet.

Forrás: Rackhost Zrt.


Hasonló cikkek