Don Quijote tánclépésben érkezik Miskolcra

Ismét premiert tart a Miskolci Nemzeti Színház: március 6-án a Miskolci Balett modern táncjáték formájában mutatja be Cervantes világhírű hősének, Don Quijoténak kalandjait.

 

(b-j) Sancho (Füzi Attila) és Quixote (Lukács Ádám) PTV fotó: Vona Ildikó
(b-j) Sancho (Füzi Attila) és Quixote (Lukács Ádám)

 

QUIXOTE címmel készített a történetből kortárs táncszínházi előadást Kozma Attila koreográfus-rendező: „A mi főhősünk egy ötvenes értelmiségi férfi, aki ugyanazokat az utakat és ugyanazokat a kálváriákat járja meg, mint Cervantes hőse. A középpontban egy út áll, az út az őrülettől a kijózanodásig. Engem a Don Quijote-i vágyódások foglalkoztattak igazán, mint a tisztesség, a becsületet, a nőkhöz való viszony, és hogy mik azok a dolgok, amikkel egy humánusabb beállítottságú ember a mai korban szembeszáll, ami miatt nem találja a helyét a világban.”

A búsképű lovag egy általa elképzelt valóságban él, ezért számos konfliktusba keveredik a körülötte élő emberekkel. A végső kijózanodás fájdalmas számára, de jelleme ennek hatására sem változik meg. Cervantes regényéből készült már színdarab, film, musical. A miskolci táncprodukció modern közegben játszódik, amelyhez Bozóki Mara tervezett díszletet és jelmezeket.

Lukács Ádám címszereplőként így vall a figuráról: „Don Quijote azért építi fel a saját a világát, hogy ebben vehesse fel a harcot az általa fontosnak tartott értékekkel – mint a bajtársiasság és a becsület – a valóság ellen. Az álomvilág nagy veszélye azonban az, hogy nehéz visszatalálni belőle a való életbe”.

Sancho Panzát, a hű kísérőt Fűzi Attila alakítja: „Szerintem ma már nagyon ritka az a fajta hűséges, áldozatkész barátság, ami Sancho és Quixote között van. Kevés olyan embert találni ma, akihez igazán hűségesnek lehet lenni, akire fel lehet nézni. Sancho egy nagyon egyszerű ember, aki kilátástalanul bolyong az életében, de talál valakit, akire felnézhet”.

A táncjáték zenéje egy XII. századi trubadúr daltól indul, majd Bach, Richard Strauss, Sosztakovics muzsikáján keresztül eljut a modern, dubstep stílusig. A zene és a koreográfia mellett fontos szerepet kap a produkcióban az animáció; a vetítéses látvány Hajdufi Péter munkáját dicséri. A vasárnapi premiert követően a Játékszínben tekinthető meg az előadás.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Nyitókép: Dulcinea és Quixote (Szeles Viktória, Lukács Ádám)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek