Donald Trump és kísérete Obama elnökkel tárgyalt a Fehér Házban

Avatar

A Fehér Házban tárgyaltak egymással Donald Trump, az amerikai elnökválasztás győztese és Barack Omaba, a hivatalban lévő elnök. Ez volt a hatalomátadás első hivatalos lépése. A legfontosabb, hogy a folyamat nyugodt legyen – mondta Obama. Az elnök szerint nagyon fontos az ország újraegyesítése, és mindent megtesz, hogy Trump sikeres lehessen. Trump többször is találkozna Obamával, akinek számít a tanácsaira.

Barack Obama és Donald Trump másfél órán át tárgyalt egymással csütörtökön a Fehér Házban.

A még hivatalban lévő és a megválasztott amerikai elnök – mint Obama rövid nyilatkozatában elmondta – széleskörű megbeszéléseket folytatott, amelyben bel- és külpolitikai kérdéseket egyaránt érintettek. Ez volt a hatalomátadás első hivatalos lépése. Obama elnök “kiválónak” nevezte a megbeszélést, Trump pedig közölte: számít a leköszönő elnök tanácsaira.

Barack Obama és Donald Trump a Fehér Házban 2016. november 10-én Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Az ország újraegyesítése

A találkozó után a két politikus nem tartott sajtótájékoztatót, hanem a közös fotózás alkalmával pár mondatos nyilatkozatot tett. Obama elnök azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az ország újraegyesítése, annak érdekében is, hogy az Egyesült Államok szembe tudjon nézni a kihívásokkal.

“Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ön sikeres lehessen” – fordult Obama Trumphoz. Obama nagyon bátorítónak nevezte, hogy Donald Trump kifejezett érdeklődést tanúsított a közös munka iránt, az ország jövője szempontjából fontosnak nevezte az együttműködést.

Megtisztelve érzi magát

Szintén rövid nyilatkozatában Donald Trump kifejtette: megtisztelve érzi magát, hogy megbeszélést folytathatott Obama elnökkel, akivel – mint állította – korábban soha nem találkozott, és “jó embernek” nevezte a leköszönő elnököt. Elmondta: sok fontos kérdést megbeszéltek, köztük nehéz ügyeket. Donald Trump elmondta: arra számít, hogy még több találkozója lesz Barack Obamával, és számít a tanácsaira is.

Donald Trump és kísérete, miután Obama elnökkel tárgyalt a Fehér Házban, találkozott Paul Ryan házelnökkel és Mitch McConnell szenátorral, a szenátus republikánus többségének vezetőjével. A megbeszéléseken jelen volt Mike Pence, leendő alelnök is.

Paul Ryan, akit kedden Wisconsinban újraválasztottak, sajtótájékoztatón azt mondta: feltűrjük az ingujjunkat és azonnal munkához látunk. Ryan megismételte, hogy Trump a “valaha látott, leglenyűgözőbb győzelmet aratta”.

Washington, 2016. november 10. Donald Trump újonnan megválasztott republikánus párti amerikai elnök (b) és Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2016. November 10-én. (MTI/AP/Alex Brandon)

Ryan, aki korábban ódzkodva támogatta Trumpot, most átvette a megválasztott elnök kampányának jelszavát, és leszögezte: ismét naggyá tesszük Amerikát.

A közös sajtóértekezleten Donald Trump hangsúlyozta: abszolút látványos dolgokat teszünk majd az amerikaiak érdekében. A leendő elnök megemlítette, hogy szót váltottak a várható adócsökkentésről, az egészségbiztosítás rendbetételéről és jobbításáról, valamint a munkahelyek teremtésének fontosságáról.

Ezt követően Mitch McConnellel, Kentucky szenátorával, a szenátus republikánus többségének vezetőjével tárgyalt, szintén az egészségbiztosítás átalakításáról, valamint a munkahelyteremtésről és a várható bevándorláspolitikáról.

MTI

 

 

Related posts:

  1. Trump mögé állt a Republikánus Párt A párt határozottan Donald Trump mögött áll – jelentette be…
  2. Melania Trump Pennsylvaniában mondott kampánybeszédet Donald J Trump felesége, Melania Trump, aki csütrörtükön Pennsylvaniában…
  3. A Fehér Ház vitathatatlan kedvencei Bo és Sunny, a két portugál vízikutya Az idei Fehér Házban tartott karácsonyi ünnepségen a gyerekek nem…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek