Donbász – kevés a remény a konfliktus rendezésére

Avatar

Július első napjaiban heves összecsapások zajlottak a donbászi hadszíntéren.  3-án a szeparatisták aknavetőkkel lőtték Zajcevót (Doneck megye).

A támadás során egy asszony súlyosan megsebesült. Az 1940-es születésű Olena Bihova belehalt sérüléseibe.

Mindeközben Berlinben találkoztak a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére hivatott normandiai négyek (Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország) képviselői. A korrespondent.net híre szerint a megbeszélésen, melyen az országok első számú vezetőinek politikai tanácsadói vettek részt nem történt áttörés.

A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy Leonyid Holopatyuk, az Ukrán Fegyveres Erők nemzetközi együttműködésért felelős csoportfőnöke az ukrán határ mentén összevont idegen katonai erőt mintegy 87 ezer főre becsüli. Az altábornagy szerint, ez a jelentős összevonás azt eredményezte, hogy Ukrajnától keletre hatalmas mennyiségű fegyver és haditechnika van jelen. „A csapatok személyi állománya felülmúlja némely európai ország hadseregének létszámát” – állapította meg a katonai vezető.

Holopatyuk adatai szerint Donbászon 481 orosz tank, 914 páncélozott harci jármű, 720 tüzérségi rendszer és 202 rakétarendszer vár bevetésre. A luhanszi és a donecki megszállt területeken mintegy 35 ezer katona állomásozik.


Hasonló cikkek