Donorokat szállít a Magyar Honvédség

Koronavírus-fertőzésből gyógyult magyar állampolgárokat szállított a Magyar Honvédség Budapestre a Katonai Közlekedési Központ közreműködésével április 23-án, csütörtökön.

A vérvételen résztvevő gyógyult személyek vérplazmájukkal donorként segíthetik az Anti-COVID-19 szérumterápia projektet.

Dr. Lacza Zsombor kutatóorvos elmondta: a már gyógyult betegek vérplazmája védettséget nyújt a vírus ellen, így annak izolálásával – bejuttatva azt a betegek szervezetébe – enyhíthetők a vírussal járó súlyosabb tünetek.

A kutatóorvos hangsúlyozta: viszonylag gyors, könnyen kezelhető és létrehozható eljárásról van szó, amely nagyban segíti a vírussal fertőzöttek állapotának javulását.

A magyar kutatócsoport három hete kezdte meg munkáját, ezalatt létrehoztak egy engedélyezett terápiás rendszert, amelyet most felhasználnak. Ezzel a szérumeljárással az oltóanyag végleges kifejlesztéséig tudják segíteni a betegeket a vírus nehéz fázisainak átvészelésében. Dr. Lacza Zsombor a donorok vizsgálatával kapcsolatban elmondta: közel száz vizsgálatot kell még elvégezniük, hogy találjanak legalább tíz olyan már gyógyult személyt, aki alkalmas szuperdonornak.

A szérumterápiás projektet az OrthoSera Kft. koordinálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A kutatásban részt vesz a Pécsi Egyetem Virológiai munkacsoportja, az Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a Kedplasma munkatársai is segítik a projektet. A szérumterápiás eljárás magyar kutatói kapcsolatban állnak azokkal a kínai kutatókkal is, akik az első ehhez hasonló vizsgálatot közölték az orvosi szakirodalomban és szaklapokban. A projektet a Magyar Honvédség a logisztikai feladatellátás keretében támogatja.

kormany.hu / honvedelem.hu

Nyitókép: honvedelem.hu


Hasonló cikkek