Döntött az EU: jön a 60 dolláros olajársapka Oroszországgal szemben

Döntött az EU: jön a 60 dolláros olajársapka Oroszországgal szemben. Az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről az EU-tagállamok azután állapodtak meg , hogy a még keményebb fellépést – azaz még alacsonyabb felső határt – sürgető Lengyelország végül feladta ellenvetéseit.

 

 

Az Európai Unió tagállamai pénteken megállapodásra jutottak arról, hogy a G7-tel kötött megállapodás alapján felső határt szabnak az orosz kőolaj árára – közölték diplomáciai források.

 

Az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál

 

Az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, és ezt a szintet kéthavonta felülvizsgálják.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést – azaz még alacsonyabb felső határt – sürgető Lengyelország végül feladta ellenvetéseit.

Az uniónak tehát sikerült még december 5-e előtt döntenie, amikor is hatályba lép az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának tilalma.

 

Az uniós megállapodás jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit

 

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetben azt írta, a G7 tagjaival és másokkal egyeztetett olajárplafonról szóló uniós megállapodás jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit. Rövid videoüzenetében közölte, az ársapka célja az is, hogy megtámogassa az uniós szankciókat, segítsen stabilizálni a globális energiaárakat és energiapiacokat, valamint segítse a feltörekvő országokat azáltal, hogy lehetővé teszi az európai kereskedőknek és szállítóknak az orosz nyersolaj biztosítását a felső határ alatti, korlátozott áron.

A G7-országok és az unió azt akarja tehát elérni, hogy az orosz kőolaj továbbra is áramolhasson olyan országokba, mint India és Kína, de a Kreml számára jóval alacsonyabb haszonnal. A cél, hogy megtiltsák a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb.

 

A 60 dolláros felső határ alacsonyabb, mint az Európai Bizottság és a G7 által eredetileg javasolt 70 dolláros ár

 

Ez a felső határ alacsonyabb, mint az Európai Bizottság és a G7 által eredetileg javasolt 70 dolláros ár, mivel Lengyelország és más tagállamok azt kérték, hogy csökkentsék azt. “Mi csak olyasmiről beszéltünk, ami csökkentené az orosz bevétel szintjét” – mondta újságíróknak Andzrej Sadoś, Lengyelország EU-nagykövete.

Varsó azt követően adta beleegyezését, hogy Brüsszel beleegyezett a Moszkva elleni új szankciócsomag kidolgozásának felgyorsításába, amely a Lengyelország által javasolt intézkedéseket is tartalmazná.

 

Az árplafon korlátozza majd Oroszország képességeit az Ukrajna elleni háborúban

 

Teljesen biztosak akartunk lenni abban, hogy egy új, fájdalmas, Oroszország számára drága szankciócsomagon dolgozunk – tette hozzá Sados. A G7 egyik vezetője pedig reményét fejezte ki, hogy az árplafon korlátozza majd Oroszország képességeit az Ukrajna elleni háborúban.

Az olajársapka felső határáról szóló megállapodás azt is tartalmazza, hogy a felső határt rendszeresen felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy az legalább 5 százalékkal az orosz olaj átlagos piaci ára alatt legyen.

 

A Mol algyői olajfőgyűjtője – Szigetvary Zsolt/MTI –

 

USA: azonnal szorítja Putyint az ársapka

 

Az orosz olaj árának új korlátozása azonnal elvágja Putyin legfontosabb bevételi forrását – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Az európai uniós tagállamok nagykövetei pénteken döntöttek arról, hogy támogatják a G7-országok javaslatát a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz.

 

Az uniós országok kormányainak még jóvá kell hagyniuk a 60 dolláros javaslatot

 

A világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada) Ausztráliával együtt elfogadta az EU által pénteken javasolt, az orosz olajra kivetendő árplafon összegét. Ahhoz, hogy az intézkedés a tervek szerint hétfőn hatályba léphessen, a hétvégén az uniós országok kormányainak még jóvá kell hagyniuk a javaslatot.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az alacsony és közepes jövedelmű országok, amelyeket súlyosan érintettek a magas energia- és élelmiszerárak, különösen jól járnak majd a felső határral – írja a bbc. Mint mondta, ez tovább fogja korlátozni Vlagyimir Putyin orosz elnök mozgásterét, és “korlátozza a bevételeket, amelyeket brutális inváziójának finanszírozására használ fel”, miközben elkerülhetővé válik a globális ellátások megzavarása, ami a benzinárakat világszerte az egekbe repíthetné.

 

Az aláíró országok kizárólag olyan tengeri úton szállított olajat és kőolajtermékeket vásárolhatnak, melyet az árplafonon vagy az alatt értékesítenek

 

Lengyelország eleinte alacsonyabb árat követelt, de visszavonta a javaslattal szembeni kifogását, miután ígéretet kapott arra, hogy a felső határt 5 százalékkal alacsonyabb szinten tartják a piaci árfolyamnál. Ursula von der Leyen Twitter-üzenetben azt írta, az olajárplafonról szóló uniós megállapodás jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit.

Az árplafonról szóló megállapodás néhány nappal azelőtt született, hogy az orosz kőolaj tengeri importjára vonatkozó uniós tilalom hatályba lépne, szintén december ötödikén. Az aláíró országok kizárólag olyan tengeri úton szállított olajat és kőolajtermékeket vásárolhatnak, melyet az árplafonon vagy az alatt értékesítenek.

 

Oroszország kilátásba helyezte, hogy nem ad el olajat az árplafont bevezető országoknak

 

Oroszország elítélte a döntést, és kilátásba helyezte, hogy nem ad el olajat az árplafont bevezető országoknak. Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóházának, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke az EU pénteki bejelentésére reagálva arra figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik.

A Nemzetközi Energia Szövetség adatai szerint a háború előtt Oroszország olajexportjának több mint fele Európába irányult; Németország, Hollandia és Lengyelország volt a legnagyobb importőr.

A G7-csoport tagjai júniusi, németországi csúcstalálkozóján egyhangúlag megegyeztek, hogy amilyen eszközökkel csak tudják, megakadályozzák, hogy Oroszország profitálhasson az Ukrajna ellen februárban indított háborújából.

 

Forrás: hu.euronews.com 1 és 2

 

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek