Kitüntetik felvidéki Dráfi Mátyás színművészt

Magyar Kultúra Lovagja díjjal tünteti ki Dráfi Mátyás észak-komáromi színművészt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából.

Dráfi Mátyás hosszú évek óta a szlovákiai színjátszás kiemelkedő alakja, a Teátrum színházi polgári társulás vezetője, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező és színházigazgató.

1959 óta áll világot jelentő deszkákon. Ekkor került a Magyar Területi Színházhoz – ma Komáromi Jókai Színház – amelynek 1969 és 1971 között igazgatója is volt. 1965-ben szerzett diplomát a pozsonyi Szépművészeti Főiskola színész szakán.

Se szeri, se száma színpadi alakításainak, önálló előadóestjeinek, de színházi rendezéseivel is az egyetemes magyar színház- és előadóművészetet, valamint az irodalom határokon átívelő megismertetését, népszerűsítését szolgálta. Rendszeresen vendégszerepelt a pozsonyi magyar rádióban, több magyar, szlovák, cseh és német film szereplője. Szakmai támogatója a felvidéki magyar amatőr színjátszó mozgalomnak, felkarolja a tehetségeket.

A díjat „A magyar színházi kultúra határon átívelő fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” adományozzák Dráfi Mátyásnak.

Forrás: atempo.sk, ma7.sk, Facebook

Fotó: MKP.sk

Kövessen minket a Facebookon is!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek